7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMagnatul spagii de la Electrica, dupa gratii

Magnatul spagii de la Electrica, dupa gratii

Fostul director general al SC „Electrica” Bucuresti, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Silviu Lucian Boghiu, a fost arestat luni seara, la Timisoara, pe o perioada de 29 de zile, de magistratii Tribunalului Timis. Aceasta dupa o audiere-maraton in urma careia procurorii PNA au dispus retinerea sa pentru luare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Coruptie la nivel inalt

Este vorba despre celebrul dosar de coruptie in care au fost deja arestate 11 persoane, iar alte 40 au fost puse sub invinuire. Primele arestari operate au vizat fosta conducere a SC „Electrica Banat”, persoane intre care se regasesc nume precum cel al ex-directorului general Livius Ioan Milea, ex-directorul general al Societatii de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat (SISEE), Dan Viorel, fostul director comercial, Gheorghe Erimescu, si fosta sefa a Serviciului aprovizionare de la SISEE, Anca Iulia Crudu, acuzati de prejudicierea societatii cu 100 de miliarde lei prin achizitionarea de produse supraevaluate contrafacute, purtand marca Siemens, fara licitatie, de la anumiti agenti economici, constituiti – potrivit PNA – intr-o grupare infractionala de crima organizata in materie economica si sprijiniti chiar de Boghiu.
Aflat intr-o pozitie superioara, care ii conferea putere deplina, fostul director a reusit sa-i determine pe functionarii din subordine, mai exact fosta conducere a SC „Electrica Banat”, sa impuna anumiti furnizori si sa dispuna plata preferentiala a produselor la preturi supraevaluate. De altfel, imediat dupa declansarea anchetei in acest dosar de coruptie, directorii timisoreni au declarat ca nu au facut achizitiile de capul lor, ci acestea le-au fost impuse de la Bucuresti de catre Boghiu.
Cercetarile PNA au stabilit astfel ca nu doar filiala timisoreana a fost cooptata in aceasta afacere murdara, ci si alte sucursale din tara, obligate sa cumpere aceleasi produse de proasta calitate pe amintita filiera. Potrivit procurorilor anticoruptie, pentru realizarea acestor interventii la mai multe unitati din diferite zone ale Romaniei directorul Boghiu ar fi primit cadou un autoturism Audi A8, evaluat la 2,5 miliarde lei (contravaloarea a peste 70.000 de euro).
La fel, si fostii directori timisoreni Livius Ioan Milea si Dan Viorel au primit in 2003 bani si autoturisme de lux, in valoare de circa 5 miliarde lei, pentru a le inchide probabil gura. Din pacate, acest lucru nu ii scuza. „S-au complacut si ei in aceasta poveste urata, pentru a-si mentine scaunele. Altfel, si-ar fi dat demisia de onoare”, a declarat o sursa din interiorul „Electrica Banat”.

Croitoru – omul de legatura al lui Boghiu

La nici doua saptamani de la primele patru arestari, operate la inceputul lunii aprilie 2005, au ajuns dupa gratii si doi dintre furnizorii produselor falsificate. La 15 aprilie, procurorii PNA Timisoara i-au retinut pe Vasile Croitoru si Costica Stoica (zis „Kaiserul”), impotriva carora s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru dare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals in inscrisuri sub semnatura privata si concurenta neloiala.
O zi mai tarziu, cei doi au fost arestati de Tribunalul Timis, mandatele fiind ulterior prelungite. Potrivit PNA, Vasile Croitoru era creierul acestei retele de crima organizata si – sustin surse judiciare – omul de legatura al lui Boghiu. Prin intermediul acestuia se realiza legatura intre reprezentantii firmelor de la care se achizitionau produsele contrafacute si conducerea societatilor in discutie. Tot cei doi se pare ca sunt persoanele care i-au mituit pe directorii timisoreni pentru a-i cointeresa sa accepte achizitiile dubioase care au vlaguit societatea.

Caracatita a ajuns si in structurile Garzii Financiare centrale

La sfarsitul lunii mai, alte cinci persoane, printre care un functionar din Finante si un comisar al Garzii Financiare centrale, au fost arestate in acest dosar de coruptie. Este vorba despre Gabriela Gostinar – referent la Administratia Finantelor Publice a Sectorului 2 Bucuresti, Emanuel Soroiu – comisar la Garda Financiara centrala si oamenii de afaceri Vasile Calin, Gheorghe Dumitru si Ioan Spiridon, administratori ai unor firme ce au livrat catre „Electrica Banat” produsele contrafacute, la preturi supraevaluate.
Anchetatorii au stabilit ca la inceputul lunii ianuarie 2003 oamenii de afaceri Vasile Calin si Ioan Spiridon, precum si alti administratori ai unor firme din Bucuresti si din judetele Cluj si Arges au pus la cale o adevarata lovitura financiara. Ei au pus bazele unui sistem de comercializare la preturi supraevaluate a unor produse electrice contrafacute purtand numele unor firme consacrate, de renume mondial.
In capcana au cazut cei doi fosti directori timisoreni ai filialei „Electrica”, Livius Milea si Dan Viorel, impinsi – dupa cum sustin – de superiorul lor, Silviu Boghiu. Cu ocazia controalelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, dispuse in cadrul anchetei de catre procurorii PNA la firmele din Bucuresti implicate in afacere, patronul Vasile Calin a prezentat echipei de control documente contabile falsificate prin care atesta in mod nereal legalitatea operatiunilor comerciale privind achizitia si inregistrarea produselor electrice contrafacute care au fost livrate SISEE.
Verificarile au mai scos la iveala faptul ca Gheorghe Dumitru este cel care a intocmit in fals un borderou de achizitii in numele unei alte firme, cu acordul administratorului acesteia, prin care se atesta, la fel, in mod nereal, ca ar fi achizitionat piese si subansamble electrice de la mai multe persoane fizice, in valoare de aproape 3,2 miliarde lei – mai sustin procurorii PNA.

Mituiti in plina ancheta PNA!

Intrucat controalele declansate riscau sa compromita si sa deconspire intreaga afacere, Vasile Calin a „supralicitat”, jucand totul pe o singura carte. Mai mult, in plina ancheta PNA, Vasile Calin a incercat sa-i cumpere atat pe comisarii Garzii Financiare, cat si pe functionarii publici de la Administratia Financiara. Si, desi pare incredibil, chiar a reusit.
Prin intermediul colegului sau de afaceri Gheorghe Dumitru, el i-a oferit comisarului Emanuel Soroiu suma de 1.500 dolari, in schimbul banilor functionarul public urmand sa intervina pe langa echipa de control astfel incat sa intarzie finalizarea verificarilor dispuse de PNA, cel putin pana la pregatirea documentatiei falsificate, si sa accepte documentele false ca fiind reale, pentru a influenta rezultatul controlului – mai afirma procurorii anticoruptie.
Apoi, pentru a obtine numere de inregistrare false, antedatate (aproape doi ani), ale bilanturilor contabile si decontarilor de TVA, Calin a „cumparat” bunavointa functionarei Gabriela Gostinar, referent la Administratia Finantelor Publice a Sectorului 2 Bucuresti, care si-a riscat cariera si libertatea pentru 300 de dolari. Cei trei oameni de afaceri au disparut insa la putin timp dupa declansarea cercetarilor, ei fiind arestati in lipsa.

Avocatii timisoreni insista pentru audierea lui D.I.P.

Acesta este, in linii mari, filmul evenimentelor din dosarul „Electrica”, insa firele achizitiilor dubioase duc, se pare, mult mai sus. Cu ocazia unor audieri la PNA, avocatii fostilor directori de la „Electrica Banat” au solicitat insistent citarea ca martor a fostului ministru al Economiei si Comertului, pesedistul Dan Ioan Popescu. Exista voci care sustin ca fostul demnitar nu ar fi fost strain de tranzactiile de la „Electrica”, ba, dimpotriva, el ar fi coordonat chiar operatiunile, pe o mana cu Boghiu.
Deocamdata PNA nu a dat curs solicitarii, pe motiv ca audierea lui Dan Ioan Popescu nu ar fi… utila cauzei – a declarat avocatul Florin Kovacs. Interesant este ca, initial, nici audierea lui Boghiu nu parea un imperativ pentru PNA, insa, in urma numeroaselor memorii adresate de aparatorii inculpatilor timisoreni Parchetelor de la Bucuresti, lucrurile s-au schimbat. Mai mult, din martor, Silviu Boghiu a ajuns invinuit in cauza, fiind chiar arestat.

Cele mai citite

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă