17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCSM, la cutite cu judecatorii constanteni

CSM, la cutite cu judecatorii constanteni

Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a precizat in concluziile raportului de control ca judecatorul, respectiv Marius Epure, care a efectuat cercetarea judecatoreasca timp de un an de zile nu este competent, magistratii constanteni sustin ca au fost respectate toate prevederile legale in acest sens. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta, judecator Ciprian Coada, a declarat ca prima lege care a reglementat cauzele cu minori a aparut in anul 1992. Ea a fost modificata in 2004, data la care s-a facut pentru prima oara referinta la tribunalele de minori si familie.
Din lipsa mijloacelor fixe, acest proiect nu a putut fi indeplinit, astfel ca in 2005 se da o noua hotarare care dispune infiintarea unor complete specializate in cauzele cu minori. Astfel, Colegiul de Conducere, la data de 11 noiembrie, a trimis catre Consiliul Superior al Magistraturii o lista cu judecatorii propusi sa judece asemenea dosare. Printre ei s-a aflat si Marius Epure, cel declarat necompetent in aceste cauze de CSM. La 30 noiembrie a mai fost trimisa o adresa catre CSM, prin care se propunea infiintarea a 31 de complete de judecata pentru cauze cu minori si familie.

Legi incomplete

Ciprian Coada a mentionat ca, din decembrie si pana in aprilie, nu a primit nici un raspuns din partea CSM referitor la infiintarea completelor de judecata.
Sigurele precizari facute de acestia referitor la cauzele cu minori au fost facute la data de 6 aprilie a.c. cand intr-un raport se stipula ca judecatorul Marius Epure nu este competent sa judece dosare in care sunt implicati minori, avand in vedere ca nu a fost desemnat in acest sens. Cu toate acestea, Ciprian Coada a declarat ca dosarul cercetat de Marius Epure intra sub incidenta altor directive avand in vedere ca cercetarea penala a fost finalizata de procurorii DIICOT.
Legea stipuleaza in acest caz ca judecatorul trebuie desemnat de presedintele tribunalului, fapt indeplinit in acest caz. Pentru rezolvarea problemelor aparute in acest caz, purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta a precizat ca se va face o adresa catre CSM in care vor fi prezentate imprejurarile si temeiul in care Marius Epure a fost numit in acest dosar.
Magistratii constanteni sustin ca aceste probleme au aparut deoarece legiuitorul a fost incoerent in ceea ce priveste cauzele cu minori. Cert este ca pana la rezolvarea litigiului, cercetarea judecatoreasca in acest dosar va fi intrerupta.

Cele mai citite

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...
Ultima oră
Pe aceeași temă