Spania va ridica restrictiile privind libera circulatie a lucratorilor din noile state membre incepand cu ziua de 1 mai, a anuntat presedintele Parlamentului European, Josep Borell-Fontenelles.
Decizia care va intra in vigoare intr-o zi simbolica – 1mai – face parte dintr-o provocare mai mare cu care se confrunta Uniunea Europeana: reconcilierea competitivitatii economice cu coeziunea sociala. Daca nu va reusi, Uniunea se va pierde in curentul de globalizare liberala.
Libera circulatie a lucratorilor este una dintre cele patru libertati fundamentale care stau la baza constructiei europene, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care invita tarile care mentin in continuare aceste restrictii sa le elimine cat mai curand, a mai precizat Borell.
Potrivit Dreptului comunitar, cetatenii Uniunii au posibilitatea de a lucra in orice alt stat membru al Uniunii. Cu toate acestea, precizeaza presedintele Parlamentului European, Tratatul de aderare prevede perioade de tranzitie de maxim sapte ani pentru lucratorii originari din noile state membre, perioade esalonate pe trei intervale de timp – de doi, trei si, respectiv, doi ani (2+3+2).
Singurele tari europene care nu au adoptat perioade tranzitorii sunt Irlanda, Regatul Unit si Suedia, restul s-au temut ca imigrarea fortei de munca va duce la pierderea avantajelor lor. Fata de aceasta atitudine, Comisia Europeana a raspuns printr-un raport, care a scos in evidenta evolutia pozitiva a pietei muncii din cele trei tari mentionate, comparativ cu restul statelor membre care s-au protejat prin impunerea de perioade tranzitorii si unde nivelul somajului ramane ridicat, in ciuda masurilor protectioniste.
Totodata, se arata in raport, se pierd din vedere alte efecte ale emigrarii catre pietele de munca vestice, cum ar fi depopularea unor regiuni intregi (5% din populatia activa a Lituaniei si 3% din cea a Estoniei a emigrat), in vreme ce tari care multa vreme au „exportat” forta de munca devin tari de imigrare, cum este cazul Irlandei. Un alt efect al emigrarii priveste componenta etnica a populatiei, care sufera modificari, cum ar fi in Spania, de exemplu.