Mai multe evenimente sau diversiuni intamplate la Galati in decembrie '89 nu au fost elucidate nici astazi. Numarul victimelor evenimentelor din decembrie '89 a fost cu mult mai mic decat in alte mari orase, dar a existat si riscul producerii unor schimburi de focuri in care si-ar fi putut pierde vietile zeci sau sute de galateni.
In cursul acelor evenimente au murit 17 galateni, dar numai trei in Galati, restul pierzandu-si vietile in schimburile de focuri de la metrou sau in luptele de strada de la Timisoara si Oradea. Cele trei victime inregistrate la Galati au fost un barbat calcat de un tanc pe 24 decembrie in localitatea Movileni, in apropiere de Galati, un militar care a fost impuscat pe 27 decembrie in timp ce, dupa ce fusese in oras, incerca sa revina in unitate sarind gardul si un barbat impuscat pe 5 ianuarie la Posta Centrala din Galati.
Zvonistica, diversiuni si lovitura de palat a maiorului Platica
Numarul victimelor ar fi putut fi cu mult mai mare din cauza diversiunilor preconizate sau improvizate, care au creat o psihoza a terorismului in special in randurile luptatorilor care se pusesera la dispozitia comitetelor locale ale FSN si ale celor din detasamentele de la garzile patriotice. Zvonistica avea o gama larga, de la o iminenta interventie a armatei URSS despre care se spunea ca ar avea tancuri si trupe masate peste Prut, la Giurgiulesti si Cahul, pana la zvonul prinderii unor teroristi arabi in Padurea Garboavele sau semnalarea unor teroristi care ar incerca sa atace noaptea obiective din Galati, venind cu barcile pe Dunare. Paroxismul a fost atins printr-un spectaculos exercitiu de lupta cu elicopterele teroristilor, dupa care maiorul Ilie Platica Vidovici, uns in seara de 22 decembrie, la ora 22, sef al dispozitivului de paza de la sediul fostei judetene PCR unde fusese instalat comitetul provizoriu al FSN, a dat o lovitura de palat, arestandu-i pe toti membrii comitetului.
Motivul aceste lovituri de palat? Platica ii banuia pe membrii comitetului, in mare parte profesori, poeti sau actori, de terorism! Dovezile sale? Spre exemplu, in buzunarul actorului Vlad Vasiliu, colectionar de publicatii „Magazin Istoric” si „Secolul XX”, a fost gasit un biletel ceva mai vechi cu lista numerelor lipsa din colectie, iar inscriptii de genul „Sec. XX 17-43-119” sau „MI 22 53 99” au fost considerate dovada colaborarii cu teroristii. Asa ca primii revolutionari ai Galatiului au fost dusi la beci, in adapostul apararii civile din strada Eroilor, iar Platica si-a inceput astfel o lunga cariera in politica si afaceri, devenind pentru 14 ani baronul FSN/FDSN/PDSR/PSD de Galatii.
Diversiune de opereta
Cu o seara inainte de lovitura de palat a lui Platica Vidovici, pe 23 decembrie, cartierele Galatiului au fost „teatrul” luptelor cu teroristii. Dupa lasarea serii, la ora 17.00, a fost lansat zvonul ca spre Galati s-ar indrepta mai multe elicoptere, teroristii intentionand sa declanseze un atac aerian asupra orasului. A fost ordonat camuflajul in tot orasul, a fost oprit traficul, fiind permisa numai circulatia autovehiculelor militare. In timp ce galatenii incercau sa vada pe cer luminile de pozitie ale elicopterelor teroristilor, patrulele care circulau in cartiere sporeau tensiunea momentului cu avertismente de genul „Stinge lumina la etajul 3!”, sau „Etajul unu, stinge tigara!”. In scurta vreme a fost declansata si lupta cu teroristii, din mai multe puncte din oras fiind trase „ca la nunta” salve de artilerie. Notabil este faptul ca s-a tras numai cu trasoare, ceea ce a sporit valoarea spectacolului, chiar daca asta presupunea ca teroristii ar putea sa descopere foarte usor punctele din care se trage si sa lanseze contraatacuri…