La sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii a avut loc selectia pentru 2000 de contracte de munca sezoniere in agricultura din Germania. Daniela Andreescu, secretar de stat in MMSSF, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate, ne-a declarat ca agentii de ocupare privati sau persoanele care fac demersuri de recrutare de solicitanti de locuri de munca sezoniere in agricultura, pentru Germania, desfasoara aceasta activitate cu incalcarea legislatiei in domeniu.
„Cei care doresc sa lucreze in agricultura in Germania trebuie sa cunoasca faptul ca, in conformitate cu prevederile legislatiei acestei tari, respectiv art. 42 coroborat cu art. 18 din ordonanta pentru ocuparea lucratorilor straini, medierea si plasarea lucratorilor straini pe teritoriul acesteia se realizeaza exclusiv prin Agentia Federala a Muncii (ZAV). Acest lucru a fost confirmat de catre atasatul roman pe probleme de munca si sociale din Germania, in baza unei precizari transmise de ZAV”, a precizat doamna Andreescu. Aceasta a mentionat ca in Romania ZAV colaboreaza cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, respectiv Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, in baza intelegerii dintre Ministerul Muncii din Romania si Oficiul Federal al Muncii din RFG privind angajarea de lucratori romani pentru activitate cu durata determinata in R.F. Germania, semnata la Bucuresti la 13 septembrie 1999 si aprobata prin HG 930/1999 si HG nr. 1320/2001 privind infiintarea si organizarea Oficiului National pentru Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate. Potrivit acesteia, „medierea si angajarea lucratorilor romani sezonieri pe o perioada de pana la 4 luni intr-un an calendaristic… sunt posibile numai atunci cand au loc in cadrul unei intelegeri intre institutiile din domeniul muncii competente in ceea ce priveste procedura de selectie si mediere”.
Secretarul de stat a mentionat ca autoritatea din Romania care face recrutarea si plasarea de lucratori romani in baza acordurilor, conventiilor si intelegerilor semnate de Guvernul tarii noastre si guvernele altor state este Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, si nu alte persoane fizice sau juridice. In plus, OMFM nu incaseaza comision pentru activitatea desfasurata.
Cei care doresc sa plece la munca in strainatate se pot adresa pentru informatii legate de modalitatile legale de angajare, drepturile si obligatiile lor ca lucratori straini in diverse state, precum si legislatia aferenta la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, str. Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, sector 1 Bucuresti, tel. 021-315.88.44, fax 021-312.46.68 sau prin mail, la adresa contact@omfm.ro si la Inspectia Muncii din Bucuresti, str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, telefon: 021-302.70.30 sau 021-302.70.54.