„Laboratorul naturii fabrica „medicamentele vii”, plantele de leac, din care farmacistii au extras apoi substante care seamana mult cu unele medicamente folosite azi pentru tratarea diabetului de tip II (cum ar fi galegina din ciumarea Ð Galega officinalis) sau care stimuleaza activitatea pancreasului (exemplu, mirtilinele din frunzele de afin Ð Vaccinium myrtillus)”, ne-a declarat dr. Cristina Pavel, specialist medicina de familie, competenta in apifitoterapie, acupunctura si homeopatie.
Conform specialistului, cateva din plantele medicinale romanesti care pot fi utile in diabetul zaharat sunt: frunzele si fructele de afin, tecile de fasole, frunzele de dud, radacina de brusture, frunzele de nuc, semintele de schinduf, urzica, anghinarea, cicoarea, coltii-babei, ciumareaua. „Ma opresc doar asupra afinului, care este extrem de cunoscut si folosit la multe popoare. Frunzele si fructele de afin ajuta atat la scaderea glicemiei, cat si la imbunatatirea vederii (amelioreaza retinopatia si tulburarile de vedere) si la inchiderea ulceratiilor (ranilor) Pentru o eficienta maxima, trebuie combinate mai multe plante intr-un amestec (cel mai bine, sub forma de pulbere administrata sublingual sau macerat la rece). Se mai folosesc, de asemenea, preparate fitoterapice speciale – maceratele glicerinate. Ele sunt extracte in alcool si glicerina din tesuturi tinere ale plantelor (mladite, muguri etc.). Pentru diabetici, se utilizeaza maceratele din dud negru (Morus nigra), mladite de afin (Vaccinium myrtillus), mladite de maslin (Olea europaea) si artar (Acer campestre). Rasfoind cartea naturii, gasim in flora altor continente plante utilizate traditional de populatiile din zonele respective tocmai datorita efectului hipoglicemiant. Una din cele mai cunoscute plante de acest fel este „castravetele amar” Ð Momordica charantia (care se cultiva in prezent si la noi in tara, la statiunea de la Fundulea), ale carui fructe se pot consuma proaspete sau uscate. In zonele de pe glob in care se consuma frecvent acest fruct, exista foarte putine cazuri de diabet. O alta planta este saschiul de Madagascar (Vinca rosea sin. Catharanthus roseus), cu efect hipoglicemiant, dar si antitumoral (sperante in caz de cancere si leucemie)”, ne-a mai informat dr. Cristina Pavel.
Medicina traditionala indiana
Foarte multe plante antidiabetice se intalnesc si in medicina traditionala indiana Ayurveda. Potrivit dr. Cristina Pavel, cea mai cunoscuta este gudmar (Gymnema silvestre), al carei nume inseamna „cea care distruge zaharul”. Cercetarile au aratat ca planta ajuta la refacerea functiilor pancreasului, fiind si un bun stimulator al circulatiei sangelui. Lista plantelor ayurvedice antidiabetice este destul de lunga: scoarta de guduchi (Tinospora cordifolia), frunze de neem (Azadirachta indica), scoarta de manjistha (Rubia cordifolia), radacina de katurohini (Picrorrhiza kurroa), fructe si frunze de bilva (Aegle marmelos), fructe de kayaphal (Myrica sapinda), radacina de dracila indiana (Berberis aristata) sau turmeric indian (Curcuma longa), precum si shilajit (preparat din roca himalayana, din zona de langa izvorul Gangelui). O reteta ayurvedica valoroasa asociaza turmeric si gel de aloe, consumate mai ales in stadiile initiale de diabet, cand ajuta la reglarea functiilor pancreasului si ficatului. Multe din aceste plante exotice se gasesc deja in Romania, in diverse combinatii si formule fitoterapice, avizate de Ministerul Sanatatii.
Masaj cu ardei iute
Plantele medicinale ajuta, de asemenea, si in cazul bolilor asociate frecvent cu diabetul, precum si in tratarea complicatiilor bolii diabetice: obezitatea, ateroscleroza, colesterolul crescut pot fi influentate, pe langa tratamentul alopat specific, si cu amestecuri de plante depurative (mesteacan, cicoare, anghinare, urzica, frunze de maslin). In polineuropatia diabetica (afectarea nervilor periferici, manifestata prin senzatii de furnicaturi, amortire etc., mai ales la picioare), s-au facut studii stiintifice care atesta efectul bun al capsaicinei din ardeiul iute, in aplicatii externe. De aceea, putem face masaj cu un unguent cu ardei iute pentru a ameliora astfel de tulburari (este si un bun stimulent al circulatiei locale!). In retino-patia diabetica, precum si in infectiile pielii care apar frecvent in diabet, de un mare ajutor este gelul de aloe (in administrare interna si externa, de preferinta nepasteurizat), care ajuta la cicatrizare rapida si neutralizeaza bacteriile de la suprafata pielii. Gelul de aloe se recomanda si in uz intern, cate 2 linguri de 2 ori pe zi. Pentru ranile si ulceratiile care nu se vindeca, pentru infectiile pielii si micozele care apar frecvent in diabet sunt utile plante precum galbenele, musetel, coada-soricelului, echinacea, unele uleiuri volatile (ex. ulei de tea-tree), cat si produse apicole (unguent sau spray cu propolis). In complicatiile vasculare (afectarea vaselor de sange in cazul diabetului), suntem ajutati de extractele de gingko biloba, cu proprietati vasodilatatoare si de stimulare a circulatiei sangelui. Extractul de orz verde, extrem de bogat in minerale si enzime, cu proprietati antioxidante, ajuta si el la refacerea pancreasului. Majoritatea plantelor se gasesc deja in compozitia unor produse din plafarele si farmaciile noastre. In cazul diabetului zaharat, utilizarea plantelor medicinale poate avea un rezultat foarte bun, mai ales in formele usoare de boala si pentru a preveni agravarile ulterioare. Plantele se pot utiliza insa, alaturi de tratamentul alopat, si in formele mai grave sau in complicatiile diabetului. Dr. Cristian Pavel atrage atentia ca in urgente (comele diabetice), intotdeauna trebuie sa se apeleze la medicina alopata si sa se lase deoparte tratamentul fitoterapeutic. Acesta poate fi reluat in perioadele cand boala se stabilizeaza.
Necesita perseverenta
„Este bland, dar de lunga durata si necesita perseverenta Ð se folosesc plantele sub forma de pulberi, macerate, tincturi simple sau compuse, care trebuie administrate mult timp. Diabetul este in general dificil de tinut sub control, de aceea bolnavul trebuie sa respecte si regimul alimentar adecvat. In ceea ce priveste dieta recomandata, doar cateva recomandari suplimentare, din punct de vedere al fitoterapeutului: sa nu lipseasca din alimentatie legumele si zarzavaturile proaspete – ceapa, usturoi, varza, castraveti, morcovi, napi (sau topinambur), salata, telina, fasole verde. Se recomanda si suc de cartof proaspat, in amestec cu suc de morcovi (cate un paharel de 3-4 ori pe zi, inainte de mese). In concluzie, daca astazi bolnavul diabetic beneficiaza de ajutorul unei adevarate echipe medicale, coordonata de medicul nutritionist (care stabileste regimul, medicatia optima si, eventual, dozele de insulina) si formata din ceilalti medici specialisti (internist, neurolog, oftalmolog etc.), atunci, la aceasta echipa, este bine sa se adauge si un fitoterapeut, un acupunctor, un psiholog si un maseur-reflexoterapeut, care pot contribui la ameliorarea calitatii vietii bolnavului”, a subliniat dr. Cristina Pavel.