14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialSUA, in febra electorala

SUA, in febra electorala

Ca este vorba despre razboiul din Irak, despre impozite sau despre casatoriile homosexuale, temperatura dezbaterilor publice din SUA creste pe masura apropierii datei de 7 noiembrie, cand sunt programate alegeri parlamentare.
Numaratoarea inversa a inceput, iar republicanii si democratii isi ascut armele. Vor fi desemnati prin vot cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si 33 dintre cei 100 de senatori. Desi democratii sunt favoriti in sondaje, raportul de forte se poate inversa rapid in functie de evenimentele de pe „ultima suta de metri”.
Un astfel de eveniment ar putea fi decizia Curtii Supreme de Justitie din New Jersey de a recunoaste cuplurilor gay aceleasi drepturi de care beneficiaza cuplurile heterosexuale. Hotararea, care poate deschide in respectivul stat calea mariajelor intre parteneri de acelasi sex, a inflamat dreapta conservatoare. „Casatoria este uniunea intre un barbat si o femeie”, a tinut sa reaminteasca presedintele George W. Bush la o reuniune electorala in Iowa. Aflat in turneu national pentru a-i sprijini pe candidatii republicani, liderul de la Casa Alba a promis ca va apara valorile traditionale ale familiei.
Potrivit analistilor, acest subiect era exact ce le trebuia republicanilor pentru a-i mobiliza pe alegatorii conservatori si a-i face sa dea uitarii recentele scandaluri sexuale din Congres. Calculele arata ca, pentru a-si pastra majoritatea in Senat, republicanii trebuie sa castige doar trei mandate de senator (in Missouri, Tennessee si Virginia, unde se organizeaza si referendumuri pe tema mariajelor gay).
De cealalta parte, democratii ataca teme sensibile precum razboiul din Irak. Si par sa se bucure de audienta, potrivit unor sondaje care ii crediteaza cu 56% din intentiile de vot, fata de cele 37 de procente din dreptul republicanilor. Totusi, Karl Rove, strategul lui Bush, sustine ca aceste sondaje nu reflecta realitatea locala, care ar fi exact pe dos decat si-ar dori democratii. De altfel, presedintele american n-a pierdut prilejul sa-si ironizeze adversarii siguri de victorie: „La Washington, si-au ales deja birourile si au luat masura la perdele, dar campania se va termina abia dupa ce alegatorii se vor pronunta”.
Un cuvant greu de spus il vor avea „independentii”, cei neafiliati vreunuia dintre cele doua mari partide. Potrivit ziarului „Washington Post”, 45% dintre acestia considera ca victoria democratilor ar fi un lucru bun, fata de doar 10% care cred contrariul. Totusi, este si aici un semn de intrebare: la alegerile din 2004, majoritatea „independentilor” i-au preferat pe democrati, dar republicanii si-au vazut sacii in caruta.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...
Ultima oră
Pe aceeași temă