Francofonii isi incep, de astazi, treburile pentru care au venit intr-un Bucuresti plouat si pe jumatate paralizat de masurile de securitate fara precedent. Cel de-al XI-lea Sommet francofon, consacrat „Tehnologiilor informatiei in educatie”, nu reuneste nici informaticieni, nici educatori, ci politicieni. Unii dintre ei educati mai ales in tehnica loviturii de stat si pastrarii puterii.
Ca orice reuniune la varf, si aceasta se deschide printr-o ceremonie oficiala, la care vor lua cuvantul reprezentantii Romaniei, Frantei si Canadei, dar si ai unor state exotice precum Maroc, Laos, Seychelles, Haiti si Burkina Fasso. Exponentul la Bucuresti al acestui din urma stat african este presedintele Blaise Compaore, venit la putere in 1987, printr-o lovitura de stat sangeroasa, in cursul careia predecesorul sau, Thomas Sankara, a fost asasinat.
Un alt lider francofon interesat de „tehnologiile informatiei in educatie” este Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, presedintele Guineei Ecuatoriale, un om pe care organizatia „Reporters sans Frontieres” l-a plasat in randul „pradatorilor” libertatii presei, alaturi de nefrancofonul Fidel Castro. Viata lui Obiang ar putea inspira un roman. In 1969, unchiul sau, Macias Nguema, este ales presedinte al republicii si ii ofera nepotului postul de comandant al armatei. Drept rasplata, zece ani mai tarziu, unchiul cadea sub gloantele unui pluton de executie format din soldati marocani, iar nepotul se proclama presedinte. De atunci, Teodoro Obiang este reales presedinte cu scoruri cuprinse intre 97 si 99%, care l-ar face invidios si pe un Ion Iliescu. Unii sustin ca Obiang ar fi bolnav si ca in ultimii ani a intrat sub influenta sotiei, care l-ar dori ca succesor in fruntea tarii pe fiul Teodorin. Acesta din urma, fost diplomat in SUA, a fost arestat pe pamant american in 2001, pentru detinere de droguri. Imunitatea diplomatica l-a scapat de condamnare, Teodorin revenind acasa, unde i s-a incredintat postul de ministru al Petrolului. De altfel, in 1997, International Narcotics Board cita Guineea Ecuatoriala printre cele noua „narco-state” africane.
Dar cel mai longeviv sef de stat african sosit pe malurile Dambovitei este Omar Bongo Ondimba, presedintele Gabonului din 1967. Ultima data a fost reales in fruntea tarii anul trecut, cu aproape 80% din voturi, opozitia denuntand fraude majore. Bongo, pe care l-a cunoscut si Ceausescu, a schimbat denumirea localitatii sale natale din Lewai in Bongoville. Fiul sau este, din 1999, ministrul Apararii. Potrivit ziarului „New York Times” din 9 noiembrie 2005, Omar Bongo ar fi platit noua milioane de dolari lobby-istului american Jack Abramoff – in prezent arestat – pentru a-i aranja o intalnire cu presedintele SUA, George W. Bush. Presedintele Gabonului a calificat, insa, informatia drept o „minciuna grosolana”.