-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorii vor sa-si asigure erorile judiciare

Judecatorii vor sa-si asigure erorile judiciare

Actiunea de protest vizavi de modificarile din Codul de Procedura Penala, demarata de Asociatia magistratilor din Romania, continua. Un numar foarte mare de judecatori din Bucuresti si din tara, la nivelul tuturor instantelor, au suspendat sedintele, saptamana aceasta, cate o jumatate de ora. Au anuntat in sala de judecata ca suspendarea de o jumatate de ora este forma lor de protest. Daca nu li se va da un semn ca doleantele le-au fost luate in considerare, vor continua protestul – suspendarea sedintelor timp de o jumatate de ora – pana la abrogarea articolelor incriminate.

Totul a pornit de la modificarea Codului de Procedura Penala si a Legilor privind sistemul judiciar. Modificarile, introduse in Parlament fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii, au drept consecinta ca judecatorii vor fi trasi la raspundere pentru nerespectarea procedurilor. Mai mult, in cazul in care o decizie a unui judecator din penal a fost desfiintata de o instanta internationala si s-au hotarat despagubiri din partea statului roman, acesta este obligat sa dea in judecata respectivul judecator si sa-i impute pagubele. Articolul de lege modificat este urmatorul: „In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 506, cat si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala, actiunea in regres impotriva aceluia care, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, a provocat situatia generatoare de daune este obligatorie”.
Ca ultima solutie de compromis, judecatorii cer sa fie asigurati pentru riscul de eroare judiciara.

Judecatorii acuza amestecul in actul de justitie

Magistratii considera ca respectivele masuri sustinute in lege constituie un atac la independenta judecatorului. In protestul semnat de judecatori se face trimitere la faptul ca independenta Justitiei este un principiu consacrat in cele mai importante documente internationale: Carta universala a Judecatorilor, Recomandarea 94 a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Avizele 1 si 2 ale Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni etc.
Judecatorii sustin ca „se instituie un nou caz de raspundere disciplinara a magistratilor pentru nerespectarea normelor de procedura. In concret, corpul inspectorilor judecatoresti al Consiliului Superior al Magistraturii va avea posibilitatea sa exercite o forma de "control judiciar" paralel cu cea exercitata de instantele de control judiciar pe cale administrativa, situatie care nu isi gaseste corespondent in nici un sistem judiciar din Europa. Aceasta situatie reprezinta o grava si inacceptabila ingerinta in actul de justitie, o reala periclitare a autoritatii de lucru judecat, cu consecinte incalculabile pentru drepturile si libertatile fundamentale ale oricarei persoane”.
Judecatorii au gasit o solutie de compromis de ultima ora, pe care vor sa o propuna Ministerului Justitiei. Anume, MJ sa incheie un contract cu o firma de asigurari in care sa fie cuprins fiecare judecator. In cazul in care un judecator genereaza o eroare judiciara in urma careia statul roman este obligat la despagubiri, in baza politei de asigurare, banii vor fi recuperati de la respectiva firma de asigurari.
Reprezentantii magistratilor trimit la aceasta practica, foarte frecventa in tarile occidentale. Firmele de acolo isi asigura managerii pentru deciziile pe care le iau. Daca, din cauza stresului, un manager ia o decizie care pagubeste firma, paguba este achitata de firma de asigurari. La firmele mari, rata de asigurare poate fi de ordinul milioanelor de dolari sau euro.
Judecatorii afirma ca asigurarea ar fi benefica si pentru stat. In cazul in care un judecator este obligat sa restituie o suma de ordinul sutelor de mii de euro – fiind si exclus din magistratura, deci fara venit sau cu un venit diminuat -, atunci statul nu va putea sa-si recupereze banii. In cazul existentei unei polite de asigurare, statul va recupera suma data ca despagubire.
Reprezentantii judecatorilor sustin ca MJ a propus un asemenea proiect, dar ca nu a mai amintit nimic de el. Ne-am interesat la MJ si ni s-a promis ca, in cateva ore, vom avea raspunsul privind existenta proiectului, dar a trecut o zi si MJ nu a mai spus nimic.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă