Populatia municipiului Constanta se mareste cu cateva sute de mii de turisti in fiecare sezon estival. Afluxul produce modificari importante in structura fortei de munca locale, care este aproape sufocata de numarul lor. Reculul se simte insa toamna, cand turistii pleaca si lucratorii sezonieri intra in somaj.
Numai in week-end-uri numarul turistilor care sosesc in statiunile romanesti este de peste 100.000. Pentru a le putea oferi servicii decente de cazare si alimentatie, hotelurile si restaurantele trebuie sa angajeze personal suplimentar. De cele mai multe ori insa, daca ne referim la statiunile de pe litoral, forta de munca se innoieste o data pe an. Pentru cele doua sau trei luni de sezon, este nevoie de mii de muncitori calificati sau necalificati, fie ca este vorba despre receptioneri, cameriste, ospatari, barmani sau bucatari. Toata lumea are de castigat. Veniturile sunt bunicele. Un ospatar are un salariu de sase, sapte milioane de lei vechi, la care se adauga si cota-parte din bacsisuri. Aceasta poate ajunge, in cazurile restaurantelor mai cautate, la aproape 500.000 de lei pe zi.
Exodul
Una dintre problemele majore cu care se confrunta agentii economici de pe litoral este lipsa fortei de munca. De cele mai multe ori, pentru ca locuitorii Constantei nu pot suplini numarul mare necesar, patronii apeleaza la muncitori din tara, care vin oricum aici in cautarea unei munci de sezon.
Multi dintre ei sunt insa simpli aventurieri, care lucreaza o luna, isi primesc salariile si pleaca apoi de unde au venit. Cazuri de acest gen se intampla in fiecare an. Un exemplu elocvent a avut loc in statiunea Venus, unde patronul unei linii de autoservire s-a trezit, imediat dupa ce a platit lefurile, fara nici unul dintre cei aproape 20 de angajati. „Mergem acasa, ne-am saturat de munca!”, au spus ei, intorcandu-se spre partile Moldovei. Pentru acest investitor au urmat clipe de cosmar: el si intreaga familie au incercat sa suplineasca singuri golul creat. Din aceasta cauza, multi administratori de restaurante au declarat ca nu angajeaza forta de munca din afara judetului.
Necalificatii
O alta problema a activitatii de sezon este ca specialistii sunt extrem de greu de gasit. De obicei, patronii apeleaza la muncitori fara experienta, pe care ii formeaza in tainele meseriei. De multe ori insa, acestia nu fac altceva decat sa se scolarizeze si, in momentul in care au capatat experienta suficienta, sa se orienteze spre locuri mai banoase.
Majoritatea bucatarilor, ospatarilor si barmanilor prefera vasele de croaziera, unde pot obtine venituri de zece ori mai mari decat in tara. Multe dintre restaurantele deschise in acest sezon pe litoral si-au angajat practic ospatarii de pe strada, initiindu-i in numai cateva zile in tainele meseriei. Acest lucru se face simtit in calitatea serviciilor, de care se plang de multe ori turistii.
Cad frunzele…
O data cu sosirea toamnei, toata aceasta forfota de pe litoral dispare treptat. Angajatii sezonieri pleaca spre casa, iar cei domiciliati in Constanta intra in somaj. Pentru toti urmeaza o perioada grea, cel putin din punct de vedere financiar, pentru ca trebuie sa treaca iarna cu ceea ce au agonisit pe timpul verii. Numarul somerilor se ingroasa considerabil dupa ce, in timpul verii, Constanta s-a situat la acest capitol sub media pe tara. Datele furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din Constanta arata ca la inceputul acestei luni in intregul judet erau inregistrati 10.919 someri, cu 32 mai putini decat in luna precedenta. Din numarul total, 3.893 beneficiau de ajutor de somaj, in timp ce 7.026 erau neindemnizati. Rata somajului in Constanta a fost cu 3,6% mai mica decat media la nivel national.