1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialLa peste 35°C, apa minerala si reducerea programului

La peste 35°C, apa minerala si reducerea programului

Inspectia Muncii va intreprinde in urmatoarele zile controale in sectoarele economice unde se lucreaza la temperaturi caniculare, a declarat Mariana Basuc, inspector general de stat. Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o atentionare prefecturilor din Bucuresti, Ilfov, Arad, Arges, Bihor, Braila, Buzau, Botosani, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Galati, Giurgiu, Gorj, Mehedinti, Olt, Timis, Teleorman, Tulcea, Satu Mare si Salaj. In aceste zone se prevede ca in intervalul 27-31 iulie temperatura sa depaseasca 34-35° Celsius.
Legislatia muncii prevede ca in cazul depasirii temperaturii de 37°C timp de doua zile consecutiv angajatorii sunt obligati sa asigure conditii de microclimat la locul de munca. De regula, masurile sunt stabilite de patroni impreuna cu reprezentantii salariatilor sau sindicatelor.
Legea 90/1996 a protectiei muncii, precum si OUG 99/2000 prevad urmatoarele masuri minime pentru ameliorarea conditiilor de munca: reducerea intensitatii ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locul de munca; alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor vor fi asigurati cate 2-4 litri de apa minerala de persoana, pentru fiecare schimb, echipament individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute in ordonanta din 2000 vor lua, de comun acord cu reprezentantii salariatilor sau sindicatelor, urmatoarele masuri: esalonarea pe doua perioade a zile de lucru – pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, in cazul temperaturilor ridicate; intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Acestea mai prevad ca modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata sa se stabileasca de comun acord cu reprezentantii salariatilor sau sindicatelor, precum si cu ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare.
Timpul nelucrat poate fi recuperat in urmatoarele sase luni, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior. De asemenea, timpul de lucru poate ramane nerecuperat, caz in care drepturile salariale vor fi acordate proportional cu timpul efectiv lucrat.
Pentru prevenirea unor eventuale accidente de munca angajatorul trebuie sa asigure la angajare examenul medical si control medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate.
Pe durata intreruperii colective a lucrului contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
Patronii pot fi amendati cu 15-25 milioane de lei pentru nerespectaraea prevederilor legislative in perioada caniculei.

Cele mai citite

Zi excelentă pentru tenisul românesc! Nicholas David Ionel și Ilinca Amariei, campioni ITF

Nicholas David Ionel și Ilinca Amariei au reușit performanțe remarcabile în tenis, cucerind câte un titlu ITF în Antalya, respectiv Heraklion. Cei doi jucători...

Rusia spune că SUA „întărâtă” Ucraina să atace cu rachete cu rază lungă de acțiune

Decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din teritoriul Rusiei a generat reacții dure...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă