8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialTensiuni intre angajati si patronat la "Mechel" Campia Turzii

Tensiuni intre angajati si patronat la „Mechel” Campia Turzii

Prefectul de Cluj, Alin Tise, a fost solicitat sa medieze tensiunile aparute intre angajatii combinatului siderurgic „Mechel” Campia Turzii si patronatul rusesc. Starea conflictuala este accentuata de decizia conducerii societatii de a tine inchise doua sectii la care a fost oprita activitatea la inceputul primaverii.
Recent, conducerea combinatului anunta majorarea capitalului social. Infuzia de bani intervine pe fondul unei perioade grele pentru companie. Actionarii „Mechel” Campia Turzii au aprobat, in 1 iunie, majorarea capitalului social al companiei cu 15,34 milioane RON, pana la 233,5 milioane RON. Cu banii investiti ar urma sa fie realizate unele modernizari.
Actionarul majoritar al companiei, societatea elvetiana cu capital rusesc „Mechel International Holdings”, va participa la majorarea de capital cu circa 13,1 milioane RON. Diferenta va fi oferita spre subscriere actionarilor la un pret de 5,8 RON pe titlu.
La inceputul primaverii, cateva sute de muncitori ai combinatului au protestat in strada si au blocat drumul european care trece prin apropierea societatii. Ei au fost revoltati de faptul ca unele utilaje din cele doua sectii au fost taiate si date la topit.
Conducerea combinatului nu poate concedia in urmatoarele luni angajatii din cele doua sectii, pentru ca mentinerea locurilor de munca pe o perioada de cinci ani a fost una dintre clauzele contractului de privatizare.
In anul 2003, combinatul „Industria Sarmei” din Campia Turzii (ISCT) a fost cumparat de compania ruseasca. Noii proprietari au schimbat numele combinatului in „Mechel”. Societatea s-a redresat economic dupa ce i-au fost anulate majoritatea datoriilor. „Mechel” Trading” detine acum 81 la suta din capitalul social al combinatului.
Modernizarea unitatii inseamna o investitie de 20 de milioane de euro. Holdingul rusesc a platit pentru „ISCT” suma de 27 de milioane de euro. In perioada vanzarii, capitalul social al societatii era de 1.120 de miliarde lei vechi, iar personalul era de 5.630 de angajati.
Grupul rusesc „Mechel” mai detine si fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste, rebotezat „Mechel”. In anul 2005, capitalul social al „Mechel” Campia Turzii a fost majorat cu 612,4 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta, insa, de fapt sumele pe care cumparatorii combinatului „Industria Sarmei” s-au angajat sa le faca in momentul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni. Banii provin din conturile „Mechel Trading” Elvetia, o subsidiara a concernului rusesc „Mechel”.
Defalcat, sumele de 6,17 milioane de euro si 1,8 milioane de dolari americani, echivalentul a 276 de miliarde lei vechi, reprezinta sumele care au fost investite in primul an dupa privatizare. Alte 6,02 milioane de euro, reprezentand 217 miliarde lei vechi, reprezinta angajamentele de investitie pentru anul al doilea de dupa privatizare. Diferenta de 118,3 miliarde lei vechi este reprezentata de drepturi de subscriere calculate in favoarea tuturor actionarilor. Este vorba de 10,55 de milioane de actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 58.000 de lei vechi.
Cel mai important actionar minoritar este in prezent SIF Banat-Crisana, care detine 16,33 la suta din actiunile companiei. Micii actionari detin 2,64 din total participatiunilor la capitalul social al „Mechel” Campia Turzii. Recent, combinatul a cumparat o instalatie care va putea produce 42.000 de tone tipuri diferite de sarma pe an.
In plus, „Mechel” a investit 3,5 milioane de euro pentru aducerea societatii la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Stop vot la Tokio: 69 de moldoveni au votat în capitala Japoniei

S-a încheiat procesul de votare și în China, unde au votat 73 de moldoveni În capitala Japoniei, Tokio, s-a încheiat procesul de votare. Aici și-au...

Maia Sandu: Votul nu e doar o ștampilă pe hârtie. E cuvântul cetățeanului pentru viața sa

Președintele Republicii Moldova a declarat că a votat pentru ca Moldova să trăiască în pace „Moldovenii își decid singuri soarta, nu banii murdari”, a spus...

Marcel Ciolacu: Eu candidez la președinție, pentru că iubesc România

În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene, spune Marcel Ciolacu Proiectul de țară al PSD a fost lansat duminică, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă