Proiectul privind reabilitarea cetatii antice de la Histria a primit, anul trecut, avizele necesare de la Ministerul Culturii si Institutul National de Arheologie.
De punerea in practica a programului s-a ocupat Directia de Comert, Turism, Servicii Publice (DCTSP) din Consiliul Judetean Constanta, care a demarat inca de anul trecut lucrarile la Cetatea Histria. „Proiectul nostru privind reabilitarea tuturor obiectivelor turistice, cu precadere a celor istorice din judetul Constanta, a inceput cu Histria. Alegerea nu a fost intamplatoare. Din punct de vedere istoric, Histria este primul oras atestat documentar de pe teritoriul Romaniei, cel mai important sit arheologic si se afla pe traseul Constanta – Delta Dunarii imaginat de noi”, a declarat Aurelian Arghir, directorul DCTSP.
Muzeul vechi, demolat
Cu avizul Ministerului Culturii, s-a trecut la demolarea cladirii in care a functionat vechiul muzeu ce a purtat numele lui Vasile Parvan. Starea avansata de degradare nu mai permitea efectuarea unor lucrari de reabilitare, asa ca s-a recurs la solutia desfiintarii cladirii. Cunoscatorii isi amintesc ca in peretii muzeului fusesera incastrate vestigii din cetate. Piesele recuperate au fost valorificate prin expunere intr-un mic parc, iar o placuta aminteste ca pe acel loc a fost candva un muzeu. „S-au mai efectuat lucrari la cladirea noua a muzeului. Exponatele erau in pericol pentru ca, ori de cate ori ploua, apa se infiltra prin acoperis. Acum, prin refacerea izolatiei am eliminat acest risc”, a spus Arghir. Doua dintre aleile care duc spre cetate au fost pietruite, pe margine exista banci pentru odihna si s-au refacut marcajele. Alte obiective ce au intrat in vizorul autoritatilor judetene au fost spatiile destinate arheologilor care efectueaza sapaturi la Histria.
Utilitati pentru arheologi
Casele Constanta si V. Parvan au fost supuse reparatiilor si s-a realizat cresterea gradului de confort: arheologii vor avea la dispozitie un spatiu pentru servirea mesei, grupuri sanitare moderne si dusuri. A fost schimbata lemnaria, de la ferestre si usi pana la dusumele. In vizorul autoritatilor judetene a intrat Monumentul de la Adamclisi, a carui reabilitare a fost programata pentru anul viitor.