9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialProgramele operationale 2007-2013

Programele operationale 2007-2013

Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) este documentul strategic de referinta pentru programarea Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania. Acest tip de document este elaborat de fiecare membru al UE, conform noului acquis privind Politica de Coeziune. Programele operationale (PO) sunt instrumente de management prin care se realizeaza obiectivele CSNR 2007-2013, prin intermediul unor interventii specifice. Pentru perioada de programare 2007-2013, au fost elaborate urmatoarele PO: Programul Operational Regional (POR); Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU); Programul Operational de Mediu (POS Mediu); Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice (POS Competitivitate); Programul Operational Sectorial de Transport (POS Transport) si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative (POS Administratie).
Programul Operational Regional are alocare financiara 3.852,94 euro, din care 3.275 milioane euro din FEDR, 549,04 milioane euro contributie publica si 28,90 milioane de euro contributie privata. Acest program se adreseaza celor opt Regiuni de Dezvoltare ale Romaniei. Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional este Ministerul Integrarii Europene, iar ca organisme intermediare au fost desemnate cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala, conform angajamentelor asumate in Capitolul 21 – Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale, aplicabile din 31 decembrie 2003. POR va fi finantat in perioada de programare 2007-2013 din Bugetul de stat si bugetele locale, fiind cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – unul din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene. Contributia financiara a UE poate ajunge pana la 85% din cheltuielile publice. POR este un program care implementeaza elemente importante ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala, a Planului National de Dezvoltare (PND), contribuind, alaturi de celelalte PO, la realizarea obiectivului Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala a PND si a Cadrului National Strategic de Referinta, anume diminuarea disparitatilor intre Regiunile de Dezvoltare ale Romaniei.
Principalele caracteristici ale POR, care il individualizeaza de celelalte Programe Operationale, sunt: puternica dimensiune teritorial-regionala, prin care sunt tintite, in principal, Regiunile ramase in urma si zonele mai slab dezvoltate din Regiunile intrucatva mai prospere, urmarind revigorarea dezvoltarii acestor areale si contracararea posibilelor efecte negative ale implementarii celorlalte PO, care pot conduce la adancirea disparitatilor intre Regiuni si zone de dezvoltare; domeniile de interventie sunt in cea mai mare masura domenii publice, care se afla in responsabilitatea autoritatilor locale si sunt complementare domeniilor de interventie ale celorlalte PO; contribuie la realizarea coeziunii teritoriale a tarii, din punct de vedere economic si social, utilizand o alocare diferentiata a fondurilor pe regiuni si zone de dezvoltare; contine o importanta componenta de dezvoltare locala, justificata de dezvoltarea mozaicata a tarii si, nu in ultimul rand, contine axe prioritare de dezvoltare tematice, comune tuturor regiunilor tarii, reprezentand intr-un fel numitorul comun de dezvoltare al tuturor regiunilor.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă