13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSute de apartamente ANL din ansamblul Siret zac nerepartizate cu anii

Sute de apartamente ANL din ansamblul Siret zac nerepartizate cu anii

Apartamentele din sase blocuri ANL construite in noul cartier dintre Galati si Braila sunt finalizate de un an de zile, dar nu pot fi repartizate unor familii tinere pentru ca nu sunt racordate la utilitati. Din toamna, alte trei blocuri ANL vor fi in aceeasi situatie.

Un cartier ridicat pe erorile lui Cozmanca si Mitrea

Cartierul de peste Siret este un proiect de mare anvergura, pentru ca ar urma sa uneasca Galatiul si Braila in a doua aglomerare urbana a tarii, cu un milion de locuitori. De fapt, ideea i-a apartinut Regelui Carol I si a fost relansata in 1999 de regretatul Laurentiu Ulici, pe atunci senator de Braila. In 2002, proiectul a fost lansat in pripa, ca o gaselnita electorala a liderilor PSD Galati, care voiau ca pana la alegerile din 2004 sa mute acolo primele tinere familii. Cea dintai greseala a facut-o Cozmanca, promovand o hotarare de guvern care nu lua in calcul situatia juridica a terenului: cele 1.000 de hectare apartin din punct de vedere administrativ judetului Braila si au fost trecute in proprietatea Consiliului Municipal Galati prin HG 512/2002. Certurile dintre autoritatile din Galati si Braila au durat trei ani, CLM Galati a castigat terenul in justitie, iar brailenii s-au impacat cu ideea ca vor incasa taxele. In 2003, ministrul Miron Mitrea a comis a doua greseala, alocand in mare graba fondurile pentru demararea construirii „gaselnitei PSD”, fara sa analizeze anumite neconcordante intre ridicarea blocurilor si construirea LTE-urilor, lucrarile tehnico-edilitare.

Sute de apartamente, nerepartizate cu anii

Intre timp au fost ridicate cele noua blocuri ANL din prima etapa, sase dintre ele fiind deja finalizate la cheie. Dar apartamentele sunt pustii si vor ramane pustii inca mult timp de acum inainte, neputand fi repartizate tinerelor familii pentru simplul motiv ca blocurile nu sunt racordate la magistralele de apa si canalizare. Asadar, deocamdata au fost construite inutil. Conform proiectului, magistralele ar trebui trase pe un teren impadurit, care se afla intre noul cartier si malul Siretului. Distanta de aproximativ 1,5 km nu ar fi prea mare, dar terenul cu pricina a fost inundat de apele Siretului in iulie 2005, iar de atunci apele nu s-au mai retras. In august 2005, ministrul Laszlo Borbely a vizitat cele trei blocuri ANL finalizate la acel moment, a criticat „cartierul-fantoma”, a amenintat ca nu va mai aloca fonduri pentru asemenea proiecte aberante si a obtinut de la primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, promisiunea ca LTE-urile vor fi rezolvate pana in octombrie. Nu s-a intamplat nimic, chiar daca primarul Nicolae a evocat la un moment dat ideea unor „foraje orizontale” pe sub paduricea inundata. In martie, ministrul Borbely a incercat iarasi sa viziteze cartierul de la Siret, dar nu a reusit sa intre cu masina pe terenul desfundat. Atunci a declarat ca primarul Dumitru Nicolae a lansat un nou termen pentru realizarea LTE-urilor, 30 aprilie. Evident, nici acest termen nu a putut fi respectat, pentru ca zona este in continuare sub ape. In ultimele saptamani, nivelul apei chiar a mai crescut, iar fiecare ploaie mai zdravana din bazinul Siretului amana momentul in care cateva sute de tinere familii din Galati se vor muta in aceste blocuri. Intre timp, au fost finalizate sase blocuri, iar alte trei sunt in faza avansata, urmand sa fie gata pana la toamna. Noua blocuri ANL construite degeaba, pentru ca, chiar daca apele s-ar retrage maine dimineata, ar trece mult timp pana cand terenul ar fi uscat in profunzime, pentru a putea fi excavat. Asa ca nu este exclus ca, in functie de evolutia situatiei hidrologice in bazinul Siretului, primele tinere familii sa se mute in cele noua blocuri ANL in 2007, sau 2008, sau…

Geoana, „un nou capitol”

Gaselnita locativa cu care PSD Galati voia sa rupa inima targului la alegerile din 2004 a tocat ceva bani, fara ca sloganul PSD, cu cele 32.000 de apartamente pentru tineri, sa rezolve problema unora dintre tinerele familii din Galati. La Galati au fost validate 1.920 de dosare pentru repartizarea unui apartament ANL. Cum a cam dat-o in bara cu cartierul de la Siret, PSD si-a reluat la Galati mesajul de partid al marilor proiecte edilitare. In urma cu trei saptamani, presedintele PSD Mircea Geoana a vizitat Galatiul si a avut o intalnire cu liderii sindicatelor de pe platforma Mittal Steel, care au ridicat mai multe probleme sociale nerezolvate de actuala guvernare. Printre acestea, si problema locuintelor, sindicalistii solicitandu-i presedintelui PSD un punct de vedere. Geoana le-a spus ca, in strategia PSD, problema locuintelor va fi rezolvata pe trei directii. Prima ar fi reluarea in forta a constructiilor prin a doua repartizare de catre guvern a unei parti din creditul ipotecar pentru tineri si familiile cu venituri modeste, iar apoi, transferarea terenurilor „imense” din proprietatea MApN si MAI catre autoritatile locale pentru constructia de locuinte. Altfel spus, luand in calcul si epopeea cartierului de la Siret si promisiunile lui Mircea Geoana, PSD are strategii, dar nu are noroc. Se incurca in detalii.

Borbely nu vrea sa mai vada „fantome” ANL

Actualul guvern a continuat finantarea proiectului. In 2004 au fost alocate pentru construirea locuintelor ANL din Galati 200 de miliarde, iar anul trecut, 120 miliarde. Dar ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a criticat in termeni foarte duri cartierul-fantoma, care in cele din urma, peste ani si ani, va uni Galatiul si Braila: „Nu vom mai porni nici o investitie in asemenea cartiere-fantoma, fara sa avem din partea autoritatilor locale garantia asigurarii utilitatilor”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă