Vorbeam in pagina culturala aparuta martea trecuta despre preocuparea specialistilor de la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca de a mentine continuu atractia publicului spre saloanele sale expozitionale de arta, printr-o ascensiune aproape inlantuita. Si, iata, si in aceasta saptamana, avem prilejul sa vedem si sa admiram, gratie muzeografului Calin Stejerean, expozitiile a doua artiste consacrate. Este vorba despre picturile Paulei Pascuta si a Gabrielei Nicolaescu, ce expune si grafica.
Tablourile Paulei Pascuta, de dimensiuni mici si mari, cuprind, in general, peisaje inspirate de gradini cu pomi infloriti, paduri in prag de toamna, campii feerice prin cromatica covorului de flori, sate sau palcuri in umbra unor plantatii zvelte si, parca ocrotitoare, trandafiri de diferite nuante, pictati extrem de frumos etc. Cele 32 de tablouri prezentate de artista ofera vizitatorului o oglinda fidela a talentului autoarei si a modalitatilor in care isi contureaza ideile, sentimentele, trairile, dandu-le – in final – o „viata” plastica care au darul de a retine atentia vizitatorului iubitor de frumos.
Iar pentru completarea informatiilor despre aceasta artista de vocatie (nascuta la Blaj, judetul Alba) cateva amanunte sunt interesante. Traieste din anul 2000 in Mallorca. Dar pe cand era studenta la Institutul, pe atunci, „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, la sectia prof. Emil Bacila (obtinand in 1975, la absolvire, diploma de merit) face parte din Ansamblul „Martisorul” al Casei de Cultura a Studentilor.
In 1981, emigreaza in Germania, stabilindu-se la Munchen, specializandu-se in design pe calculator, fara a neglija, insa, pictura. Marturie este faptul ca in 1992, primeste premiul de arta – „Der Kunstpreis”, al Galeriei „Syrlin” din Stuttgart. Lucrarile ei se gasesc in colectii private din Italia, Malta, Germania, Mauritius, Mallorca si, desigur, Romania. Ele au putut fi admirate pana acum in peste 20 de expozitii personale.
Gabriela Nicolaescu expune 18 lucrari de pictura si grafica, extrem de originale, cu o tematica diversa, de la piese ornamentale de servicii, la peisaje si figuri umane concepute intr-o modalitate moderna, preferand o coloristica mai sobra, pe fond galben sau alb, prin care isi defineste compozitiile. Mari si interesante sunt si cele patru tablouri infatisand… pisici sezand si admirand probabil pictorita.
Nascuta in judetul Satu Mare, artista este absolventa a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” promotia 1967, insusindu-si tehnica picturii si graficii in clasele profesorilor Ion State si Vasile Cazar. A deschis pana in prezent 13 expozitii personale, dintre care unele in Germania si Franta, a participat la alte 11 expozitii de grup, unele, de asemenea, in tari din Europa, si a luat parte la realizarea a numeroase filme semnand costumele interpretilor. Este membra a unor asociatii profesionale din New York, Chicago si Los Angeles, locuieste la Constanta si, iata, ne-a prezentat ultimele ei creatii, primite cu interes de publicul clujean si turistii straini care au inceput sa apara pe strazile orasului.