Iranul refuza sa se supuna cererii exprimate de Consiliul de Securitate al ONU, care-i daduse termen pana astazi sa renunte la imbogatirea uraniului si, implicit, la programul sau nuclear. Pe fondul unor noi schimburi dure de replici intre Washington si Teheran, lumea se intreaba cum poate fi solutionata criza.
Departe de a se arata conciliante, autoritatile iraniene au amenintat cu represalii severe in cazul unui eventual atac american. „Americanii trebuie sa stie ca, daca ataca Iranul, interesele lor de peste tot in lume vor fi expuse unor represalii de doua ori mai puternice”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, ghidul suprem de la Teheran. In context, seful serviciilor israeliene de informatii militare, Amos Yadlin, a sustinut ca Iranul este capabil sa loveasca nu doar statul evreu, ci si Europa, cu ajutorul rachetelor Shahab-3 si BM-25 de care dispune, a caror raza de actiune este de 2.500 de kilometri.
Replica americana a venit sub forma unei legi votate de Camera Reprezentantilor, care inaspreste sanctiunile economice impotriva Iranului, urmarind in acelasi timp sa descurajeze investitiile straine mai mari de 20 de milioane de dolari in aceasta tara. Dar, in chestiunea unor eventuale sanctiuni impuse de ONU, persista divizarea intre SUA, Marea Britanie si Franta, pe de o parte, si China si Rusia, pe de alta parte, aceste din urma tari fiind adeptele unei politici mai temperate fata de Teheran. Un cuvant greu de spus il va avea Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), al carei director, Mohamed ElBaradei, va redacta un raport dupa refuzul Iranului de a se conforma cererii Consiliului de Securitate.
Reuniune NATO la Sofia
Criza nucleara iraniana preocupa si tarile din NATO, ai caror ministri de Externe – inclusiv cel roman, Mihai-Razvan Ungureanu – s-au intalnit ieri la Sofia. Alianta Nord-Atlantica nu este direct implicata in aceasta problema, dar ministrii „vor vrea sa stie ce se va intampla dupa refuzul Iranului de a-si suspenda programul nuclear”, a declarat un diplomat de rang inalt citat de AFP. La reuniune, cea mai importanta gazduita de Bulgaria (dovada si masurile exceptionale de securitate luate in capitala bulgara), participa si secretarul de stat american, Condoleezza Rice, care a afirmat ca SUA doresc o solutie diplomatica, desi nu o exclud pe cea militara.