13.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialParc stiintific universitar la Cluj-Napoca

Parc stiintific universitar la Cluj-Napoca

Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca si-a anuntat intentia de a prelua doua institute de cercetare autonome. Este vorba de Institutul de Chimie si de Centrul de Cercetari Biologice. Cele trei institutii au semnat deja un parteneriat care prevede crearea unui „parc stiintific”, a spus prorectorul UBB Serban Agachi, care este conducatorul liniei de studii in limba romana de la universitate.
Concret, acest lucru inseamna ca UBB, Institutul de Chimie si Centrul de Cercetari Biologice isi vor putea folosi reciproc instalatiile si laboratoarele de cercetare, iar echipele de cercetatori vor lucra impreuna. Cele doua institute functioneaza in cadrul Agentiei Nationale de Cercetare.
Insa, deja consiliile de administratie ale Universitatii „Babes-Bolyai” si Institutului de Chimie au aprobat fuziunea dintre cele doua institutii. Unificarea mai are nevoie de acordul Agentiei Nationale pentru Cercetare.
Institutul de Chimie ar urma sa isi pastreze autonomia si sa functioneze ca entitate distincta in cadrul UBB, intocmai ca si Institutul de Studii Interdisciplinare.
Serban Agachi a spus ca fiecare dintre cele doua entitati are nevoie una de alta. Institutul de Chimie dispune de o valoroasa echipa de cercetatori, precum si de un patrimoniu imobiliar consistent, insa nu are bani pentru intretinerea acestuia ori pentru modernizarea laboratoarelor.
Universitatea clujeana are banii necesari pentru modernizarea institutului, proveniti din resurse extrabugetare, cum ar fi, de pilda, contractele de cercetare.
Doar anul trecut, UBB a obtinut contracte de cercetare din partea unor institutii romanesti, in valoare de 60 de miliarde lei, precum si finantari internationale, in valoare de 1,5 milioane de euro. Acestor resurse li se adauga taxele de scolarizare percepute de la studenti.
UBB este cea mai mare universitate din Romania, iar in prezent are peste 50.000 de studenti, masteranzi sau doctoranzi.
Fuziunea cu Institutul de Chimie ar spori considerabil numarul acestora, mai sustine Serban Agachi. Dupa preluarea Institutului de Chimie, universitatea vrea sa fuzioneze cu Centrul de Cercetari Biologice, dupa acelasi model ca si in cazul Institu-tului de Chimie.
In cazul in care Agentia Nationala de Cercetare va aproba aceste fuziuni, Universitatea „Babes-Bolyai” ar fi prima institutie de acest gen din Romania care preia institute independente de cercetare stiintifica.

Cele mai citite

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă