21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimele 56 de familii s-au mutat in cartierul "Galati-Braila"

Primele 56 de familii s-au mutat in cartierul „Galati-Braila”

Cartierul care va uni Galatiul si Braila exista acum si din punct de vedere oficial, dupa ce primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a predat cheile beneficiarilor primelor 56 de apartamente ANL din blocurile S8 si S9, in cursul saptamanii viitoare urmand sa fie predate celelate 191 de apartamente din blocurile S1-S7.

Dupa ce un sobor de preoti a oficiat slujba de sfintire a celor doua blocuri, primarul Dumitru Nicolae le-a inmanat celor 56 de familii de tineri cheile si cate o icoana a Sfantului Apostol Andrei, ceremonia avand loc intr-o totala discretie, fara participarea vreunui oficial de la Bucuresti. Era de asteptat ca primarul Galatiului sa invite macar reprezentanti ai administratiilor din Galati si Braila, pentru ca este vorba totusi de un proiect comun. Foarte curand urmeaza ca in cartierul Dimitrie Cantemir sa fie repartizate 4.000 de loturi pentru constructia de locuinte individuale. In cartier urmeaza sa se construiasca o sosea cu patru benzi de circulatie si un hipermarket Carrefour, cu o suprafata de 15 ha, primarul Nicolae urmand sa aiba miercuri o intalnire cu reprezentantii trustului care va dezvolta investitia cifrata la 20 milioane de euro. Apartamentele din blocurile S1-S9 au confort sporit, parchet laminat, geamuri termopan, gresie, faianta, fiecare bloc fiind dotat cu centrala termica proprie de incalzire, cu gaze naturale. Urmeaza ca pana la 1 decembrie sa fie finalizat si sistemul de iluminat public si sa fie extins pana in noul cartier transportul public de persoane.
Primarul Dumitru Nicolae a precizat ca, in total, ANL a investit in construirea celor 247 de apartamente 400 de miliarde de lei vechi, iar Consiliul Municipal Galati a alocat 15 milioane de dolari pentru construirea utilitatilor. Construirea proiectului edilitar are la baza HG 512/2002, prin care Guvernul a transferat 1.000 ha de teren din judetul Braila in proprietatea municipiului Galati. Pentru ca nu au fost consultati, conducatorii Brailei au declansat un puternic razboi, cerand retrocedarea terenului si ca taxele sa fie incasate la Primaria Zagna Vadeni, pe teritoriul careia s-ar afla din punct de vedere administrativ noul cartier. Enervat de aceste dispute, pe vremea cand era premier, Adrian Nastase le-a replicat pesedistilor braileni ca cine investeste in construirea noului cartier are si dreptul incasarii taxelor si impozitelor locale. In ultimii doi ani „insurectia” a fost reluata de liderii PSD Braila, presedintele CJ Gh. Bunea Stancu si senatorul Aurel Simionescu reluand problema taxelor si sustinand ca galatenii care se vor muta in noul cartier vor trebui sa aiba buletin de Zagna Vadeni, judetul Braila. In cele din urma, autoritatile din cele doua judete si orase au cazut la pace, adoptand formula infiintarii unei zone metropolitane ce poate fi realizata in parteneriat de Consiliul Municipal Galati si Consiliul Judetean Braila. A aparut insa o noua disensiune a orgoliilor frante, cum o sa se numeasca noua aglomerare urbana, Galati-Braila sau Braila-Galati. Solutia este un nou compromis, „Dunarea de Jos”: „Nu mi-am inchipuit vreodata ca voi avea atatea piedici cu acest cartier, dar iata ca am reusit. E bine sa se infiinteze si zona metropolitana, sa se termine toate discutiile inutile. Nu am nimic impotriva ca zona sa se numeasca Dunarea de Jos”, a declarat primarul Galatiului.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă