-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorii au dat vina pe volumul mare de munca

Judecatorii au dat vina pe volumul mare de munca

Raportul de tara nu este favorabil pentru magistrati. Se vorbeste despre mari carente in activitatea judecatorilor si procurorilor. In sedinta de ieri, CSM a evitat sa discute aceste probleme.
In ceea ce priveste implementarea slaba a planului de actiune privind reforma Justitiei, membrii CSM au fost de parere ca trebuie gasite resurse financiare si personal pentru indeplinirea respectivului plan. Volumul mare de munca al judecatorilor este o boala cronica a sistemului judiciar din Romania. O masura imediata si practica este redistribuirea personalului. Se va lua personal de la instantele cu volum mic de munca, care va fi transferat la instantele „grele”. Procedurile sunt inca lungi si dificile. CSM propune aplicarea stricta a modificarilor Codurilor de Procedura Civila si Penala. Se vor monitoriza circulatia dosarelor in instanta si motivele de amanare. Un punct slab este procentul mare al casarilor.

Magistratii vor conditii mai bune de lucru

Membrii CSM au spus ca acest lucru tine de calitatea actului de justitie, care nu poate fi imbunatatit decat prin crearea unor conditii mai bune de lucru magistratului. Un punct care a vizat direct CSM-ul a fost cel al permanentizarii activitatii membrilor sai. In prezent, majoritatea membrilor CSM este formata din magistrati care lucreaza efectiv in instante si care sunt si membri CSM. Acest lucru creeaza un conflict de interese. Membrii CSM au hotarat sa dezbata din nou aceasta problema, eventual sa se opteze intre membru CSM sau magistrat.

Macovei a fost intepata

In ceea ce priveste necesitatea continuarii unei colaborari constructive dintre CSM si Ministerul Justitiei pentru a se realiza masurile de reforma, toti au fost de acord ca in acest sens se pot face lucruri bune si rapide. Presedintele CSM Dan Lupascu a subliniat insa ca trebuie sa i se raspunda cu aceeasi atitudine si din partea Ministerului Justitiei. Si a remarcat ca scaunul pe care ar trebui sa-l ocupe Monica Macovei la sedinte „este gol, ca de obicei”. Personalul CSM nu are pregatire suficienta, subliniaza raportul. Membrii CSM au hotarat o selectare mai atenta, pe noi criterii, a celor care vor sa lucreze in CSM. Inexistenta unor progrese in ceea ce priveste executarea hotararilor judecatoresti, ca si imbunatatirea sistemului de asistenta juridica raman in atributiile Ministerului Justitiei. Accesul judecatorilor la tehnica de calcul si conditiile materiale din instante tin de bugetul alocat Justitiei. De asemenea, bugetele Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri trebuie marite.

Dan Lupascu: O radiografie exacta

In pauza, presedintele Dan Lupascu a facut o declaratie de presa, subliniind ca Raportul este o radiografie exacta la cum se prezinta in prezent situatia sistemului juridic romanesc.
Lupascu a adus din nou in discutie conditiile proaste in care lucreaza magistratii. Se observa si la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, a spus Dan Lupascu, in fiecare sedinta facandu-se eliberari din functii prin pensionare sau demisii, dar „nu aducem pe nimeni in loc”. In acelasi timp, si la procurori exista tendinta de migratie in afara sistemului sau in functia de judecator. Criza de personal in justitie este o mare problema, a declarat Dan Lupascu.
De altfel, reforma nu este incheiata pentru ca aruncarea pe piata pur si simplu a unor legi nu este totul. Implementarea este la fel de importanta ca si legea, a fost de parere presedintele CSM. Dan Lupascu a mai spus ca „fara sediu, fara informatizare si fara un salariu acceptabil este greu sa faci justitie de calitate”. CSM, a relatat presedintele Lupascu, a trimis scrisori Parlamentului si presedintelui pentru a cere sprijin in ceea ce priveste bugetul alocat Justitiei.
Cat despre coruptie, Dan Lupascu a spus ca CSM nu poate fi implicat decat indirect. Sistemul trebuie lasat sa lucreze liber pentru a da rezultatele asteptate, a opinat presedintele CSM. Dan Lupascu va propune o lege distincta in ceea ce priveste raspunderea magistratilor. Din nou, CSM este in contradictie cu Ministerul Justitiei, care sugereaza ca raspunderea magistratilor este cuprinsa in legile privind Justitia.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă