Declaratiile incendiare facute, la sfarsitul saptamanii trecute, de prefectul de Timis Ovidiu Draganescu, potrivit caruia Justitia „putred de corupta ar trebui dizolvata”, au generat o situatie absolut unica in Romania. La solicitarea mai multor judecatori, ieri a fost convocata adunarea generala extraordinara a magistratilor de la Curtea de Apel Timisoara.
Cu 31 de voturi pentru si 8 abtineri, magistratii au luat decizia de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) impotriva afirmatiilor facute de Draganescu la adresa activitatii Justitiei locale. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, judecatorul Cristian Pup, magistratii timisoreni solicita CSM „sa-si exercite prerogativele conferite de art. 30 din Legea 317/2004, in sensul apararii independentei puterii judecatoresti si a principiului separatiei puterilor in stat, precum si a reputatiei magistratilor timiseni”.
Specialistii in drept sustin ca singurul demers pe care CSM l-ar putea face ar fi acela de a contacta Ministerul Administratiei si Internelor, care, la randul sau, l-ar putea chema la „raport” pe prefect. Exista, insa, o problema. Declaratiile transante care au pus pe jar instantele locale si au generat un razboi total intre reprezentantul Guvernului in teritoriu si Justitie au fost facute in cadrul unei conferinte de presa pe linie de partid, la sediul PNL, formatiune al carei presedinte este Ovidiu Draganescu, si nu din pozitia de sef al Prefecturii. In aceste conditii, demersul Curtii de Apel ar putea ramane unul pur formal, fara vreo finalitate in plan administrativ. Pe de alta parte, declaratiile lui Draganescu au vizat, insa, deciziile luate, cu legea in mana, in calitate de prefect, unele dintre acestea lovindu-se de „opacitatea” unor judecatori.
Prefectul a lansat, vineri, un atac fara precedent la adresa Justitiei romane, pe care a catalogat-o drept „putred de corupta”. Ca atare, el a propus efectiv dizolvarea completa a Justitiei, intrucat „tara e guvernata de judecatori”. „O luna-doua functionam fara Justitie”, a fost mesajul lui Draganescu. El a propus public sa „se rada tot”, si apoi actualii magistrati sa fie inlocuiti prin concurs cu altii. „Asta nu inainte de a se verifica averile tututor judecatorilor din tara”, a mai afirmat liderul PNL Timis.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu si-a justificat punctul de vedere oferind exemple similare din lume. El a dat ca pilda cazul Mexicului, unde, din cauza coruptiei generalizate, intreaga politie a fost dizolvata si inlocuita de la zero cu alti agenti. O situatie similara s-a inregistrat si cu Politia din orasul american New Orleans, motivul fiind acelasi – coruptia generalizata.