Mormantul baronului Samuel von Brukenthal, ce a fost guvernator al Transilvaniei in perioada habsburgica, nu are piatra funerara sau epitaf. Palatul construit de acesta la Sibiu gazduieste in prezent Muzeul Brukenthal. Institutia a sarbatorit, ieri, 285 de la nasterea baronului. Ziua a fost una a „portilor deschise” pentru oricine a trecut pragul muzeului.
„Intrarea este libera atat pentru galeriile artistice, cat si pentru colectiile de istorie, istorie a farmaciei si de istorie naturala. Iar la palatul de vara a lui Brukenthal, de la Avrig, se tin o serie de conferinte, organizate de fundatia cu acelasi nume, despre personalitatea baronului, om politic si colectionar de arta. Anul acesta manifestarile legate de personalitatea lui Brukenthal sunt mai restranse, insa la anul, in 2007, va fi ceva cu totul mai de anvergura. Dorim ca aceasta manifestare sa devina o traditie pentru muzeu si o sarbatoare pentru publicul sibian si nu numai”, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei muzeale, Raluca Teodorescu.
Baronul Samuel von Brukenthal (1721 – 1803) este descendent al unei familii de nobili sasi din sudul Transilvaniei. El a studiat dreptul, administratia politica si filosofia la universitatile germane din Halle si Jena. Acolo a primit o formatie culturala si intelectuala in spiritul iluminismului european.
Baronul a fost un pasionat al artelor, formandu-si la acea vreme o colectie impresionanta de lucrari valoroase. Aceasta a fost inregistrata in publicatia austriaca „Almanach de Vienne”, in 1773, si era cotata una dintre cele mai valoroase colectii particulare din Europa.
Numit guvernator al Transilvaniei de Curtea de la Viena, el si-a construit la Sibiu un palat in stilul baroc tarziu, dupa modelul celor din capitala imperiala. Spatiul fastuos al resedintei guvernamentale, galeriile de arta, cabinetul de stampe si biblioteca au dat nastere unui nucleu spiritual de exceptie pentru Transilvania secolului XVIII.