Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca peste patru milioane de pensionari vor primi mai multi bani in doua luni. Acesta a spus ca incepand cu luna septembrie valoarea punctului de pensie va fi majorat cu trei procente, de aceasta crestere urmand sa beneficieze aproximativ 4.400.000 de pensionari. Potrivit demnitarului, recalcularea pensiilor si revalorizarea punctului de pensie au condus la o crestere a pensiei medii din sistemul public cu 27,01 la suta in iunie 2006, fata de luna decembrie 2004. El a precizat ca in urma recalcularii au beneficiat de majorare aproape 1.650.000 de pensionari, cresterea medie fiind de 21 la suta. „Pe totalul celor 3.350.000 de dosare recalculate, majorarea a fost de 9,51%”, a afirmat domnul Barbu.
Reprezentantul PD a dat asigurari ca pensiile vor creste pana in 2008 cu aproximativ 30 la suta. Pentru o crestere reala cu 30 de procente a pensiilor sunt necesare cresteri importante in urmatorii ani a fondului de pensii. Ministrul Muncii a facut o serie de demersuri pentru consolidarea financiara a sistemului public de pensii, prin externalizarea unor prestatii care nu aveau legatura cu contributiile. Astfel, pensiile agricultorilor nu mai sunt suportate din bugetul de pensii, ci din bugetul de stat, concediile medicale se suporta din bugetul asigurarilor de sanatate, iar indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani a trecut de la bugetul de asigurari sociale la bugetul de stat. Aceste modificari legislative au condus la o consolidare importanta a fondului de pensii de 25.000-30.000 miliarde de lei vechi.
Vestea ca pensiile se vor majora cu trei procente in septembrie i-a dezgustat pe multi varstnici. Maria Nica locuieste intr-un apartament de doua camere in Bucuresti si are o pensie de aproape 4 milioane de lei. Are 72 de ani si norocul de a avea un fiu care traieste la New York, caci altfel nu s-ar descurca cu plata intretinerii, a medicamentelor si cu cheltuielile zilnice daca acesta nu i-ar trimite cate 100 de dolari lunar. „Nici nu am fost la vot, fiindca presimteam ca actualii guvernanti nu se vor gandi la pensionari. Acum ministrul Muncii anunta o marire a pensiei in bataie de joc. Sa traiasca el cu pensia mea macar o luna si apoi sa promita!”, spune doamna Nica, adaugand ca nici la recalculare nu i s-a marit cuantumul, desi a lucrat la stat peste 35 de ani.
Prea multe pensionari anticipate si de boala
Ministerul Muncii va pune in urmatoarele luni pe biroul Executivului un proiect de hotarare de guvern pentru modificarea unor articole din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii. Principalele schimbari, finalizate intr-o prima forma, vizeaza revizuirea conditiilor pentru pensionarea anticipata si pe caz de boala. Potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, in ultimii cinci ani numarul pensionarilor anticipate a crescut de patru ori, de la 30.000 in 2001 la 120.000 anul trecut. Aproape doua treimi din persoanele pensionate anticipat partial au fost femei. De asemenea, numarul pensionarilor de invaliditate a ajuns la 800.000, fiind de notorietate cazurile de internari prelungite pentru obtinerea unui certificat care sa faciliteze pensionarea pe caz de boala.
Recent, Societatea Academica Romana (SAR) a realizat un studiu despre pensionarea anticipata si sistemul public de pensii, precum si o dezbatere pe aceasta tema.
Raportul contribuabili-pensionari este cheia cresterii pensiei medii. Directorul executiv SAR, Suzana Dobre, autoarea studiului „Pensionarea anticipata – boala sistemului de pensii”, a declarat, cu ocazia lansarii acestei lucrari stiintifice, ca „Rezolvarea problemei pensiilor este de durata. Nu va putea fi rezolvata nici in sase luni, nici intr-un an. Este vorba de decenii, cauza principala fiind dezechilibrul intre contribuabili si beneficiari”. Autoarea a apreciat ca pensiile pot fi marite numai printr-o imbunatatire a ratei de angajare si prin scoaterea din zona economiei „gri” a unui numar semnificativ de locuri de munca.
Pentru o pensie medie de 200 de euro – 11 milioane de contribuabili
Studiul SAR a relevat ca, de exemplu, pentru a se ajunge la o pensie echivalenta cu 200 de euro (700 de lei (RON) Romania ar trebui sa aiba 11 milioane de platitori ai contributiei de asigurari sociale (c.a.s.) fata de 4,5 milioane in prezent. Calculele arata, totodata, ca pentru o pensie medie de 150 de euro este nevoie de 8 milioane de contribuabili la fondul de pensii, adica o crestere de 85%.
Pensiile private, accesibile celor sub 45 de ani
Legislatia privind pilonii II si III ai sistemului de pensii, respectiv pensiile obligatorii administrate privat si cele facultative, a fost finalizata, dar fara impact asupra actualilor pensionari sau a salariatilor care au implinit 45 de ani. Se spera ca acestea sa echilibreze sistemul. „Pe resursele clasice, perspectivele sunt negre. Ar exista o posibilitate de echilibrare a fondului de pensii undeva in anul 2080”, a avertizat, la dezbaterea SAR Gabriela Mateescu, sef serviciu politici de asigurari sociale in MMSSF.
La mijlocul lunii iunie, Guvernul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Potrivit noilor reglementari, persoanele pana la 35 de ani asigurate la sistemul public de pensii vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrate privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un asemenea fond ramane facultativa. Ministrul Muncii a afirmat ca pensiile facultative si cele administrate privat vor face ca viitorii pensionari din Romania sa ajunga la peste 80% din castigurile realizate in perioada de activitate. Potrivit ministrului Barbu, fondurile gestionate vor ajunge la 20 miliarde de euro, fonduri care vor fi investite in diverse instrumente financiare.
Proiectul de lege a fost transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. Se preconizeaza ca autorizarea societatilor de pensii va incepe anul viitor, dupa elaborarea normelor de aplicare a acestei legi de catre Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private.