7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialOperatie maraton la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca

Operatie maraton la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca

O noua premiera medicala a avut loc la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. Medicii de la acest spital au operat in foc continuu timp de trei zile, reusind in acest interval sa faca patru transplanturi care au salvat viata unor oameni care asteptau de luni de zile un pancreas ori un rinichi salvator.
Cei patru tineri operati la Cluj, trei fete si un baiat cu varste de pana la 25 de ani, erau de multa vreme pe lista de asteptare cu primitori de organe. Pe lista institutului se afla, in prezent, mai mult de 700 de persoane care au nevoie disperata de un transplant.
In doua cazuri, insuficienta renala a tinerilor era combinata cu diabet. Pacientii respectivi se aflau la un pas de orbire. Asa ca ei au avut nevoie si de pancreas, nu doar de rinichi, a spus directorul Institutului de Urologie si Transplant Renal, profesorul Mihai Lucan.
Bolnavii au avut noroc pentru ca s-au gasit donatori. Rudele a doua persoane aflate in moarte cerebrala si-au dat acordul pentru donarea organelor, asa incat prin gestul lor au salvat patru vieti. Primul donator era un barbat intrat in moarte clinica in urma unui accident auto. Sotia sa a fost cea care a decis sa doneze organele acestuia. Femeia are doi copii.
Medicii au afirmat ca in ultimul timp a crescut tot mai mult numarul cazurilor de insuficienta renala cronica in randul persoanelor pana in 40 de ani. Este vorba de tineri care sufera infectii renale, pe care nu le trateaza la timp. Singura lor speranta este sa primeasca un organ de la un donator aflat in moarte clinica.
In ciuda apelurilor lansate de medici, precum si de prelati ai bisericilor ortodoxa, catolica si protestanta, familiile celor intrati in moarte cerebrala refuza sa doneze organe, din cauza educatiei.

Cele mai citite

Pensionare anticipată pentru românii care locuiesc în zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce această pensionare anticipată  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a înlocuit-o pe cea anterioară și...

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...

Marcel Ciolacu: România va intra anul acesta în Schengen şi cu graniţele terestre

Premierul a afirmat că a rezolvat Schengen, după un eşec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat că are „mai multe informații” care îi permit...
Ultima oră
Pe aceeași temă