Monica Macovei nu a reusit sa-i convinga pe deputatii din Comisia juridica sa lase Registrul Comertului la Ministerul Justitiei si sa respinga, fara dezbatere, initiativa legislativa care-l trece la camerele de comert. Ministrul Justitiei a fost dezamagit de decizia deputatilor, dar nu a avut incotro, votul fiind foarte strans: 11 pentru dezbatere, 9 pentru respingerea legii. Asta inseamna o noua „confruntare” saptamana aceasta.
Monica Macovei nu a pierdut timpul si a spus din capul locului ca legea este proasta si ca Registrul Comertului isi are locul in subordinea Ministerului Justitiei, integrator al Capitolului V al negocierilor de aderare, care se refera la dreptul societatilor comerciale. Ca atare, ministerul este responsabil de Capitolul V, inclusiv de aplicarea a sase directive privind dreptul societatilor comerciale. „In momentul in care Registrul Comertului pleaca de la Ministerul Justitiei la camerele de comert, care sunt organizatii neguvernamentale, nu mai putem avea nici o raspundere pentru aplicarea directivelor si pentru Capitolul V pe societati comerciale”, a explicat Macovei.
O comparatie
In sprijinul argumentatiei sale, ministrul a recurs la o comparatie cu statele europene. In 17 tari din Europa, Austria, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovenia, Polonia, Spania, Ungaria, registrul este in subordinea Ministerului Justitiei sau a tribunalelor. In alte 17 tari, este in subordinea unui alt minister, de regula cel al economiei. In Italia si Olanda, registrul este la camerele de comert, dar in Italia camerele de comert sunt institutii publice in cadrul administratiei publice locale, deci nu la organizatii neguvernamentale, iar in Olanda camerele de comert se afla sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale. Deci, practic, nici o alta tara din Europa nu are registrul comertului la organizatie neguvernamentala, a concluzionat Monica Macovei.
Ministerul nu are beneficii financiare
Monica Macovei a negat ca Ministerul Justitiei ar avea beneficii financiare din faptul ca Registrul Comertului este in subordinea sa: „As vrea sa spun ca nu este asa. Nu avem nici un fel de venit de la Registru. Toti banii s-au investit de Registru in Registru, in informatizare, in perfectionare… Toti banii au ramas acolo. Sunt investitii de circa 6 milioane de euro, facute din ce a castigat Registrul, care nu pot trece asa, pur si simplu, in alta parte”. La toate aceste argumentatii Monica Macovei a adaugat si dispozitiile legale in vigoare care se raporteaza la situatia actuala cu Registrul Comertului in subordinea Ministerului Justitiei si care, intr-o alta raportare, ar da nastere la situatii contradictorii intre multe prevederi legislative, inclusiv in Codul de procedura civila.
Vasile Nicolescu, vicepresedinte la Camera de Comert si Industrie Bucuresti, a reamintit ca trecerea Registrului Comertului la camerele de comert la sfarsitul anului 2006 ar fi, in definitiv, o respectare a unei intelegeri intre oamenii de afaceri si fortele politice, dar daca nu se poate… „Din punctul asta de vedere, noi consideram ca ar fi o incalcare a unor puncte sustinute de mediul politic in fata mediului de afaceri. Deci este mai mult o problema de ordin politic. Dar, daca se propune respingerea, suntem de acord cu respingerea”.
Babiuc abia acum a aflat…
Victor Babiuc, presedintele Camerelor de Comert ale Romaniei: „Eu astept de trei sferturi de an ca Ministerul Justitiei sa spuna ca legea este proasta si inutila. Ma bucur ca dna ministru a spus acest lucru. Noi am spus-o si primului ministru, si in alte randuri si nu am avut nici un ecou. De data aceasta, auzind si punctul de vedere al Ministerului Justitiei, sunt de acord cu respingerea propunerii legislative. Pana acum, nu l-am auzit cu voce tare. Exista un aviz al Consiliului Legislativ care a fost in permanenta ocolit, care spune de ce legea este proasta si neconstitutionala, de ce trebuie facuta altfel”.