11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialSalvatorii minieri au primit "certificatul de nastere"

Salvatorii minieri au primit „certificatul de nastere”

PETROSANI. Salvatorii minieri sunt in sfarsit recunoscuti oficial in Codul Ocupatiilor din Romania (COR), dupa mai multi ani de negocieri. Rolul celor care practica aceasta profesie este foarte bine determinat, fiind primii care intervin in cazul unei explozii sau avarii in subteran, atat pentru salvarea victimelor, cat si la refacerea galeriilor distruse.
Astfel, la fiecare unitate miniera din Valea Jiului exista cate o Statie de Salvare Miniera, iar la „Salvamin” Petrosani sunt angajati 33 de salvatori. Pe parcursul anilor au fost facute numeroase demersuri pentru includerea acestei meserii periculoase in COR, dar fara vreo finalizare concreta, existand doar un document de recunoastere primit de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
O alta tentativa de impunere a acestei categorii de personal a fost facuta in noiembrie 2004, cand la Petrosani a organizat Ziua Salvatorului Minier. „In anul 2004 am spart gheata si am organizat aceasta manifestare, care ar fi trebuit continuata, anual, la fiecare unitate miniera, dar din pacate a ramas un demers singular”, a afirmat directorul „Salvamin”, Adrian Sink.
Anul trecut, conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani a reluat demersurile pentru includerea meseriei de salvator minier in COR, iar acum acesti oameni se pot lauda cu proaspatul „certificat de nastere” a profesiei lor, care are un grad de risc extrem de ridicat. Acest lucru creeaza perspective pentru interventia salvatorilor, in caz de necesitate, in orice domeniu de activitate de natura economica, nu doar in minerit, mai ales ca s-a infiintat si Asociatia Salvatorilor Minieri din Romania.
Vicepresedintele acestei organizatii, Constantin Jujan, a afirmat ca, odata cu recunoasterea oficiala, se poate interveni, de exemplu, si pentru curatarea rezervoarelor benzinariilor, domeniu in care doar o firma este autorizata sa intervina acum.

Cele mai citite

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...
Ultima oră
Pe aceeași temă