24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialBaroneii din Ialomita trec la Alianta

Baroneii din Ialomita trec la Alianta

Aflat in centrul mai multor scandaluri cu iz penal, fostul sef al PSD Ialomita, Gheorghe Savu, a disparut cu totul de pe scena politica. Numele sau a fost deseori asociat cu ale altor „baroni” PSD. „Baron” de Ialomita. De mai bine de un an si jumatate Gheorghe Savu a fost scos pe tusa chiar de colegii din partid. Un adevarat complot, spune fostul sef al pesedistilor ialomiteni, in spatele caruia ar fi stat chiar Octav Cozmanca.


„Nu ma mai intereseaza politica”

In Slobozia nu se mai aude nimic de fostul baron PSD. Lumea l-a uitat cu totul, mai putin autoritatile. Din cand in cand Gheorghe Savu mai este citat la Parchet sa dea cu subsemnatu' in dosare de pe vremea cand acesta conducea practic judetul Ialomita. Si presa l-a uitat. De la „debarcare” Savu nu a mai facut decat obiectul a doua-trei articole in gazete locale. Dupa ce a fost indepartat din PSD pe usa din dos, acesta s-a ferit sa faca declaratii despre cei care l-au „ajutat” sa plece. Acum nu-l mai intereseaza politica si s-a reintors la meseria sa, aceea de medic veterinar. Pretinde ca are doar o mica asociatie agricola. Nici presedinte al controversatei fundatii „Ialomita 2000” nu mai este. Omul care a fost acuzat ca a dat mai multe „tunuri” din banii statului spune ca nu a fost niciodata un om bogat si nici nu a incercat sa-si mascheze provenienta averii, asa cum au facut-o mai multi lideri ai PSD. „Am doar o amarata de asociatie agricola. Daca asta e o crima…, altii au matusi si se autosuspenda din partid. Eu nu…”, a declarat Gheorghe Savu.

Demis de ziua pacalelii

Acuzat chiar in sanul PSD ca a pus in prim-plan interesele personale si ca a adus judetul Ialomita intr-o situatie deplorabila, Gheorghe Savu crede ca indepartarea sa s-a facut din cu totul alte motive. Fostul baron pretinde ca a fost victima unor pesedisti locali, care au vrut sa-i ia locul. Printre ei, Silvian Ciuperca, fost deputat PSD, Constantin Sava, fost senator PSD, si generalul (r) Tudor Amza, fost sef al Inspectoratului Politiei Judetene Ialomita. Indepartarea sa s-ar fi facut cu „binecuvantarea” lui Octav Cozmanca si a lui Serban Mihailescu, alias Miky Spaga. Gheorghe Savu a fost demis pe 1 aprilie 2004, de „ziua pacalelii”. A ramas doar un simplu platitor de cotizatie de partid. De atunci fostul baron nu a mai participat la nici o sedinta a PSD Ialomita. „Sunt in continuare membru de partid (PSD – n.r.). Calitatea asta nu mi-au luat-o”, spune Gheorghe Savu. De ce a ramas totusi in PSD nici el nu stie. „Probabil nu am avut timp sa trec sa-mi dau demisia”, a mai declarat Savu. La aproape doi ani de la indepartarea sa din PSD fostul baron de Ialomita este revoltat de ceea ce i s-a intamplat. Stie multe lucruri compromitatoare despre capii PSD, dar nu le spune, pastrandu-si niste asi in maneca.

Scos basma curata din cinci dosare penale

Cinci dosare la Parchet si tot atatea scoateri de sub urmarirea penala pentru fostul „baron” de Ialomita. Nu la fel de norocosi au fost cei care, alaturi de Gheorghe Savu, au fost cercetati. Vina a cazut doar pe ei. Cele mai multe „tunuri” le-a dat Gheorghe Savu pe vremea cand era presedintele controversatei fundatii „Ialomita 2000”. Savu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, a fost acuzat ca a vandut pe mai nimic o superba cabana de vanatoare, cabana „Misleanu”, catre propria fundatie. Ulterior, imobilul a fost revandut Directiei Silvice Ialomita. In urma acestei afaceri fundatia s-a ales cu un profit net de 750 milioane de lei vechi. Mai mult, baronul PSD nu a platit TVA statului, operatiunea de vanzare-cumparare fiind un act comercial. Potrivit unor surse, pretul pentru achizitionarea cabanei a fost platit de „Ialomita 2000” abia dupa ce aceasta a fost revanduta. Cu alte cuvinte Gheorghe Savu si fundatia sa nu au fost decat niste intermediari ce si-au bagat in buzunare un comision gras. Procurorii care au anchetat cazul au constatat ca vanzarea s-a facut legal, cu toate ca era evident conflictul de interese: Gheorghe Savu era si presedintele fundatiei, dar si seful CJ Ialomita.

Conflict de interese

Tot de conflict de interese a fost vorba si in alte afaceri dubioase ale fostului baron. In calitate de membru in Consiliul de Administratie al SC Urban SA, firma de gospodarire locativa apartinand autoritatilor administrative locale, Gheorghe Savu a organizat o licitatie pentru vanzarea a doua spatii comerciale situate in centrul orasului Slobozia. Deloc surprinzator, castigatoare a fost declarata fundatia „Ialomita 2000”, condusa de acelasi Gheorghe Savu. Potrivit unor surse, licitatia a fost una cu cantec, anuntarea sa publica facandu-se la aproape un an de la adjudecare. De asemenea, pretul pentru cele doua imobile ar fi fost subevaluat. Si de data aceasta procurorii s-au facut ca nu vad conflictul de interese si frauda imensa.
Afaceri pe banii statului nu a facut doar Gheorghe Savu, ci si membri ai familiei sale. Cristinel Savu, fiul fostului baron PSD, a fost acuzat ca in 2003 a cumparat de la Comcereal Calarasi un siloz la un pret subevaluat. Ulterior Savu junior a revandut silozul firmei Agricover Buzau, pe care initial il inchiriase de la Comcereal. Din aceasta afacere intermediarul Cristinel Savu s-ar fi ales cu un profit (comision) de 14 miliarde de lei vechi. Anchetatorii au constatat ca la mijloc nu este vorba de nici o ilegalitate.

Oportunism politic

Pe zi ce trece, PSD pierde tot mai mult teren in fata Aliantei D.A. in Ialomita. Dupa pierderea alegerilor din 2004 oportunistii din PSD nu au disperat, ci au trecut cu arme si bagaje in barca Aliantei. Daca initial PSD avea majoritatea in Consiliul Judetean, acum raportul de forte s-a schimbat. PNL si PD au 14 consilieri, gratie reorientarii politice a unor membri PSD, in timp ce partidul lui Geoana doar 11. O data cu intrarea in vigoare a pachetului de legi privind administratia publica, presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, fost deputat PSD, va fi inlocuit cu un reprezentant al Aliantei. Ciuperca ramane insa sef al PSD Ialomita, functie cu care s-a pricopsit dupa ce l-a „sapat” pe Gheorghe Savu.

Cele mai citite

Cum să optimizezi spațiul de depozitare folosind cutii de carton?

Cutiile de carton reprezintă una dintre cele mai accesibile și versatile soluții de depozitare, fiind ideale pentru organizarea obiectelor în casă, garaj, birou sau...

Aproape 1.000 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate de inundații din județul Galați

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mobillizați în sprijinul salvatorilor de...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă