Spitalul Clinic Colentina are, incepand de ieri, doua carti de vizita recunoscute pe plan international si care atesta calitatea performanta a managementului institutiei, dar si a serviciilor oferite pacientilor.
Presedintele Societatii Romane pentru Asigurarea Calitatii (SRAC), Dan Stoichitoiu, a inmanat directorului Spitalului Colentina, conf. dr. Sorin Simion, certificatele SRAC si IQNet-ISO 9001-2000 ce reprezinta dovada recunoscuta international a performantei. SRAC este partener IQNet (The International Certification Network – cea mai prestigioasa retea a organismelor de certificare din lume, cu sediul la Berna-Elvetia si este formata din 38 parteneri – elita organismelor de certificare. Deviza IQNet este „odata certificat, acceptat pretutindeni”. Certificatul, emis alaturi de certificatul partenerului IQNet, reprezinta dovada principala a recunoasterii internationale a certificatelor de management de catre toti partenerii (din Spania, Franta, Mexic, Portugalia, Belgia, Italia, Grecia, China, Germania, Croatia, Cehia, Slovenia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Argentina, Japonia, Polonia, Ungaria, Olanda, Venezuela, Columbia, Coreea, Irlanda, Austria, Singapore, Canada, Rusia, Finlanda, Israel, Serbia si Muntenegru).
Dr. ing. Stoichitoiu a precizat ca primul spital certificat ISO 9001 din Romania a fost Institutul de boli infectioase „Dr. Matei Bals”, acum cativa ani, si nu se astepta ca si Spitalul Colentina sa atinga asemenea performante. „Certificarea in domeniul sanitar este aparte, pentru ca trebuie sa tinem seama de respectarea cerintelor legale. In urma aprecierii facute cu evaluatorii si auditorii, nu am estimat competenta tehnica sau profesionalismul cadrelor medicale, ci sistemul de management al calitatii si modul in care conducerea are orientata politica serviciilor oferite pacientilor – primirea pacientilor, conditiile de cazare, inclusiv cum sunt tratati si urmariti din punctul de vedere al organizarii tuturor serviciilor din spital”, a afirmat presedintele SRAC.
Directorul Spitalului Clinic Colentina, conf. dr. Sorin Simion, a marturisit ca in urma cu doi ani si jumatate nu a crezut ca se va putea obtine acest certificat, in special din cauza „segmentului prepensionabil”, care opunea rezistenta, afirmand ca „ce ne trebuie?”. Scepticismul acestora a fost infirmat si prin constituirea unui nucleu de calitate, condus de dr. Magda Parvu, a realizarii unui sistem de management integrat asigurat de o echipa competenta prin care s-a reusit aceasta performanta. Spitalul nu are nici o datorie pe contracte in derulare.
Dr. Simion, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii in legislatura trecuta, a opinat ca prevederea din Proiectul legii spitalelor privind incompatibilitatea detinerii functiei de director, sef de clinica si cadru didactic in acelasi timp nu se justifica. Acesta a afirmat ca prin contractul de management anual, semnat de directorul spitalului, se asuma 31 de obligatii, iar la evaluarea din decembrie cei care nu le-au realizat pot fi schimbati, fara sa fie nevoie de o lege. O alta solutie ar fi obligativitatea acreditarii spitalelor, asa cum este in Franta, prin viitoarea Comisie Nationala de Acreditare, a mai spus directorul Spitalului Colentina.