In aceasta dupa-amiaza in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si comisarul pentru Extindere Olli Rehn vor confirma data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei.
„Concluziile au fost agreate de toti comisarii, fara probleme”, ne-a declarat un inalt oficial european de la Bruxelles. Asta spre deosebire de ultimul raport din mai, cand concluziile au fost negociate pana in ultima zi, in Colegiul Comisarilor. Atunci, Barroso si Rehn au decis sa amane decizia finala privind data aderarii pentru septembrie, desi unii comisari ar fi preferat un „Da” clar acordat Romaniei, mai ales pentru progresele din justitie si lupta anticoruptie. Imediat dupa dezbaterea din Parlamentul European, Barroso si Rehn vor vizita Romania si Bulgaria.
Presiunea ramane si dupa aderare
Votul de azi al comisarilor, ce precede prezentarea Raportului de monitorizare din plenul Parlamentului, va fi unul formal, consensul fiind deja stabilit la sfarsitul saptamanii trecute: „da” pentru 1 ianuarie, dar cu „asistenta postaderare” si „obiective de atins” Ð patru pentru Romania, sase pentru Bulgaria. Astfel, Comisia Europeana doreste sa mentina presiunea asupra guvernelor de la Bucuresti si Sofia in continuarea reformei justitiei si luptei anticoruptie. „Mecanismul de asistenta si verificare” este gandit si sa linisteasca temerile opiniei publice din tari ca Germania, Franta si Austria cu privire la o aderare „automata” a celor doua tari, fara indeplinirea reala a criteriilor, in special in ce priveste coruptia. Germania, Franta, Danemarca si Belgia sunt ultimele tari care nu au ratificat inca Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei, asteptand acest ultim raport al Comisiei, care teoretic ar mai fi putut recomanda amanarea cu un an a aderarii.
Comisarul roman, in octombrie
Numele candidatului roman pentru postul de comisar european va fi facut cunoscut cel mai probabil inainte de Consiliul de Afaceri Generale ce va avea loc la Luxemburg pe 16 octombrie, cand se vor discuta si nominalizarile Romaniei si Bulgariei pentru aceasta pozitie, ne-a precizat oficialul european cu care am discutat. Decizia se va lua insa in saptamanile ce urmeaza, intre cabinetul lui Barroso si premierul Tariceanu. Romania si Bulgaria au fost incurajate sa propuna sefului Comisiei mai multi candidati, dar numai nominalizarea finala va fi facuta publica. Monica Macovei, Anca Boagiu si insusi premierul Tariceanu au aparut ca posibili candidati pentru aceasta functie. „Dar singurul care stie si decide in acest caz este Barroso, iar el este foarte precaut si nu spune nimic despre asta”, ne-a declarat sursa citata.