Aflat in corzile unei justitii tot mai hotarate sa-l traga la raspundere pentru comiterea a diverse infractiuni, printre care si spalare de bani, miliardarul timisorean Ovidiu Tender a pornit o ofensiva sustinuta pentru remodelarea imaginii sale publice. Ultima actiune de acest gen s-a derulat sambata, la Timisoara, la sediul grupului de firme pe care-l conduce, iar ceea ce trebuia sa fie o sarbatoare pentru fostii angajati ai intreprinderii ILSA, achizitionata de afacerist cu cativa ani in urma, s-a transformat in parastasul unei unitati de frunte a economiei nationale, pusa pe butuci in urma cu doi ani.
Ceausescu si-a facut aparitia la sediul Grupului „Tender”
Sub motivatia aniversarii a 100 de ani de existenta a fabricii „Industria lanii” Timisoara, la sediul Grupului „Tender” au fost invitati zeci de fosti angajati ai fabricii, in frunte cu fostul director general, pentru a rememora anii in care ILSA era cunoscuta pe toate meridianele lumii.
„Dorim ca aceasta zi sa fie una a amintirilor, un moment de cinstire, o sarbatoare pentru cei care sunt aici, dar si pentru cei care nu mai sunt printre noi. ILSA a fost o unitate de prestigiu a industriei romanesti si credem ca o sa fie si pe viitor”, a afirmat Tiberiu Tender, fratele miliardarului aflat in gratiile fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Acesta a evitat sa spuna ca in cateva luni fabrica va fi demolata pentru a se face loc unui cartier de vile rezidentiale pe care fratii Tender intentioneaza sa-l construiasca in acel loc.
Si pentru ca intrunirea fostilor angajati ai fabricii, majoriatea septuagenari, sa para desprinsa din opera kafkiana, organizatorii au prezentat un film produs la „Sahia” in urma cu 25 de ani, in care Nicolae Ceausescu dadea indicatii pretioase pentru sporirea productiei de lana. „Radeti voi…”, a comentat o fosta angajata a fabricii, cand o parte dintre cei prezenti s-au manifestat zgomotos la aparitia pe ecran a fostului sef al statului.
Pelicula a starnit nostalgiile fostilor angajati, care s-au perindat la microfon pentru a-si impartasi amintirile din vremea planurilor cincinale. In ciuda insufletirii cu care s-a povestit, nimeni nu a remarcat ca, in timp ce locatarii din caminul de nefamilisti al fabricii sunt evacuati, in prezent, cu portarelul, in film acel imobil aparea ca un loc idilic destinat angajatilor fabricii.
Sau ca, in contradictie cu cincinalul 1970-1975, unul de varf pentru modernizarea ILSA, cincinalul 2000-2005 inseamna disparitia unitatii din peisajul arhitectonic al Timisoarei. Lumea s-a bucurat, presedintele Camerei de Comert, Emil Mateescu, fost director economic in cadrul fabricii, a decernat o diploma pentru un secol de existenta al ILSA, iar Maria Grapini, presedinta patronatului din Industria Textila, a vorbit despre ceea ce a insemnat ILSA .
„Daca Tender va fi arestat si condamnat, economia tarii se duce de rapa”, a avertizat unul dintre apropiatii Grupului „Tender”, ca raspuns la observatia ca aniversarea ILSA nu reprezinta decat o tentativa de spalare a unei imagini publice.