Peste 100 de obiecte de colectie din secolele trecute, prezentate la Targul anticarilor, au atras in week-end vizitatorii pasionati de istorie. In ciuda vremii mohorate si a ploii, iubitorii de obiecte de anticariat au venit sa vada ultimele noutati si sa stea de vorba cu cei 46 de expozanti.
La fiecare stand puteai face o plimbare in trecut printre obiectele care au apartinut bunicilor si strabunicilor, pastrate cu grija pana in zilele noastre. De la carti de colectie, harti si ilustrate pana la mobila, oglinzi si tablouri – toate te purtau in atmosfera secolelor trecute. „Am adus la targ o carte rara, din 1872, editia a II-a de la „Letopisetele Moldovei si Valahiei” de Mihail Kogalniceanu. Cartea, cu trei volume si cotor din piele, o am de la un profesor pensionar. Valoarea ei actuala este de 6,5 milioane de lei”, a declarat Adrian Manafu, unul dintre expozanti. Alte carti rare prezentate la targ au fost: prima editie a volumului „Dom Ambos” de Carmen Silva de la 1890, cu coperta impodobita in stil art nouveau, si Calendarul pentru toti de la 1903 care prezinta informatii interesante despre familia regala, personalitatile epocii, razboiul de independenta etc.
Numarul celor care doresc sa vanda acest gen de obiecte este de trei-patru ori mai mare decat al celor interesati sa le cumpere. La targ au venit multi pensionari care detin obiecte vechi si pe care vor sa le vanda pentru a face rost de bani. O pensionara se interesa ce obiecte au mai mare cautare si le-a povestit expozantilor ca doreste sa le scoata la vanzare decat sa le ofere cadou, asa cum a procedat pana acum. Cele mai cautate lucrari sunt cele despre familia regala, despre Romania in perioada interbelica si volume cu dedicatii din partea unor scriitori.
Un numar mare de vizitatori au fost atrasi de mobila de epoca ce se pastra intr-o stare foarte buna si arata mult mai bine decat exemplare mult mai noi. La targ a fost prezentat un cufar de zestre de la 1800, realizat din lemn masiv de frasin, cu ferecatura din fier batut cu nituri de bronz. Cufarul era specific zonei Transilvaniei, din perioada Imperiului Austro-Ungar. Valoarea lui in prezent este de aproximativ 800 de euro si poate fi achizitionat de la un colectionar din Timisoara. Un alt obiect interesant a fost bufetul stil neoclasic cu busturi de femei, realizat din lemn de nuc, o mobila tipic burgheza din secolul al XIX-lea din Viena si care poate fi achizitionat cu 1800 de euro. Oamenii au venit, au admirat mobila, dar deocamdata nu s-au hotarat sa o achizitioneze, desi li s-a spus ca este trainica si mai poate rezista inca 150-200 de ani.
Urmatoarele editii ale Targului anticarilor vor avea loc, la World Trade Center, pe 29-30 octombrie si 3-4 decembrie a.c.