Spania vor in politica
El Pais scria ieri ca asociatiile de romani si polonezi din Spania doresc sa intre in politica, dar lipsesc ofertele din partea partidelor, ziarul amintind ca in mai 2007 vor avea loc alegeri municipale in tara.
In Alcala de Henares (comunitatea autonoma Madrid), cu o populatie de 199.295 de locuitori, traiesc 31.887 de straini, din care 13.510 romani, 2.626 polonezi si 1.803 columbieni. Comunitatile de romani si polonezi pot aduna peste 16.000 de voturi, decisive intr-un municipiu in care Partidul Popular (PP, dreapta, aflat in opozitie) are un consilier in plus si unde un consilier echivaleaza cu aproximativ 3.000 de voturi. Polonezii, cetateni ai UE, vor avea dreptul sa voteze la municipalele din 27 mai 2007. Romanii in schimb vor sa-si faca propriul partid, dar concetatenii lor din Alcala nu sustin proiectul. "Nu vrem sa formam un ghetou, vrem sa ne integram intr-un partid si sa muncim cot la cot cu spaniolii” explica Alexandru Petrescu, presedintele asociatiei Comunitatea Romanilor din Spania.
Copii legati cu cablul
O femeie din Bacau a fost reclamata la Politie de catre trecatorii care au vazut ca si-a legat copiii cu un cablu. Impreuna cu politistii au venit si reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului, care au constatat conditiile mizere in care traia familia respectiva si au dispus scoaterea minorilor din familie. Vecinii sustin ca Lenuta Feraru tinea intr-o cusca fetita de noua luni in momentele in care nu era acasa. Mai mult, pentru faptul ca i-a legat pe ceilalti doi copii cu o sarma, in fata casei, femeia se incadreaza la "rele tratamente aplicate minorilor”. La cei 29 de ani ai sai, femeia are sase copii. Trei dintre acestia se afla deja in sistemul de ocrotire a minorilor, fiindu-i luati in urma cu aproximativ doi ani. La acea vreme, mama era gasita pe strazi, la cersit, iar organele de specialitate au dispus scoaterea minorilor din familie. Cei trei copii sunt internati in prezent la Spitalul de Pediatrie Bacau.
Rascoala langa groapa de gunoi
Constructia unui incinerator ecologic pentru gunoaiele Iasiului se izbeste de interesele financiare ale reprezentantilor administratiei publice din comunele din apropierea orasului. Speriat ca valoarea terenurilor sale, situate in satul Vladiceni, ar putea scadea vertiginos dupa amplasarea incineratorului, primarul comunei Tomesti, Stefan Timofte, a reusit sa rascoale oamenii impotriva amplasarii gropii de gunoi. "Nu mai vrem sa fim groapa de gunoi a Iasiului! Oare suntem blestemati sa inghitim mizeria tuturor celor care au bani?!”, au protestat localnicii. Prezenta la discutii, dr. Anca Cristea, coordonatorul Compartimentului de Igiena a Mediului, a incercat sa explice ca incineratorul va fi construit in conformitate cu normele UE si oamenii nu vor avea de suferit din cauza fumului sau a noxelor emise de incinerator. Cu toate acestea, oamenii au staruit in hotararea lor. Mai mult, ei propun un alt amplasament. "Putem sa le punem la dispozitie gratuit un teren de 50 de hectare in spatele Contom, spre CET Holboca”, a completat primarul Stefan Timofte. Directorul tehnic al Primariei Iasi a respins acuzatiile administratiei locale din Tomesti. "Nu pot sa spun decat ca trebuie respectate normele in vigoare. Iasiul nu are un incinerator de deseuri toxice periculoase, desi este unul dintre cele mai importante centre medicale din Romania”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic.