Strategia culturala si de marketing turistic pe termen lung a Muzeului National „Brukenthal” din Sibiu va fi reorganizata, cu intentia de a face mult mai accesibile publicului valorile de patrimoniu ale celebrei institutii de cultura.
Unul dintre principalele efecte de imagine la care se gandeste echipa de specialisti reunita in jurul directorului general al muzeului, Sabin Luca (recent desemnat in acesta functie), va fi acela de a reda complet stilul baroc in care a fost construit si amenajat complexul de imobile „Brukenthal”, acum aproape 200 de ani. Primul pas a fost facut, cu restaurarea gradinii din curtea a doua interioara a palatului, ramasa de mai multi ani in paragina din cauza lipsei de fonduri.
Rondurile de verdeata si decoratiunile din plante, amenajate initial dupa modelul gradinilor vieneze din perioada imperiala, se afla si ele in plin proces de reconfigurare. Profesorul Sabin Luca apreciaza ca intreaga operatiune va fi incheiata in luna septembrie. Din octombrie, administratorii muzeului intentioneaza sa deschida aceasta locatie pentru public si sa o impuna pe lista celor mai cautate locuri destinate a gazdui diversele evenimente publice in municipiu. „Intentionam ca aceste curti interioare si celelalte parti ale muzeului ce nu sunt acum accesibile sa le deschidem pentru public”, a mai spus directorul.
Importanta breslelor vechi
„Am hotarat sa schimbam toate expozitiile in toate muzeele ce apartin astazi de complexul "Brukenthal". La Muzeul de Istorie, la Muzeul de Stiinte Naturale, la Muzeul de Vanatoare vom modifica modul in care expozitiile permanente sunt puse in valoare. Expozitia de baza de la Muzeul de Istorie va fi una centrata pe importanta breslelor vechi, la Muzeul "Brukenthal" vom accentua importanta cabinetului de stampe si a celui de harti vechi pentru ca acestea exista in numar foarte mare si nu erau puse in valoare. Mai mult, stampele apartin unor mari artisti europeni, dar prea putin cunoscuti la noi. Ele vor fi accesibile si publicului, si cercetatorilor in domeniu interesati”, a mai spus Luca. Noul director al Muzeului „Brukenthal” a declarat ca o atentie mai mare va fi acordata starii in care se afla acum imobilele din cadrul complexului. Exista preocupare in special pentru starea planseului/podea intre etajele I si II ale imobilului central, iar acolo va fi amenajat un sistem de alerta in caz de vibratii prea puternice. Anterior retrocedarii acestor cladiri catre Biserica Evanghelica, reprezentantii comunitatii germane din Sibiu apreciau ca pentru interventiile de urgenta ar fi nevoie de peste doua milioane de euro. „Facem din mers ceea ce trebuia facut candva. Dar avem ocazia sa le aratam vizitatorilor cata munca sta in spatele prezentarii unui exponat. Nu avem o expozitie principala pregatita pentru 2007, ci dorim sa le punem in aceeasi valoare pe toate cele pe care le avem deja. Oamenii care vor veni la noi vor putea sa vada pe viu cum se restaureaza o piesa de colectie sau cum se lucreaza la tavanul unui imobil vechi”, a mai afirmat profesorul Sabin Luca.