Concretizarea vine prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.
La începutul lunii septembrie Nasui Collection & Gallery a organizat la Memorialul Gherla un eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare pentru identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați.
Memorialul Gherla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc inițiază investigații arheologice preliminare privind moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost îngropate într-o zonă a actualului cimitir al localității Gherla, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic.
Importanta spațiului memorial
Nasui Collection & Gallery organizează astfel un eveniment expozițional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rață. Sculptura de mari dimensiuni (2,50 m) marchează specific, atât prin conținutul simbolic, cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic.
Lucrarea, care reprezintă, în limbajul semnelor, afirmația „Dumnezeu este aici”, este gândită a avea impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicului tânăr, care nu a trăit în perioada comunistă, cât și celor de peste 40 de ani care au trăit diferitele perioade și aspecte ale regimului totalitar comunist. Fiind creată din materiale contemporane și pregătită a fi „în mișcare”, lucrarea s-a „încărcat” simbolic și valoric la fiecare destinație, anterior fiind plasată temporar la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și la Parlamentul European din Bruxelles.
Semnalizarea unor foste spații de închisoare
„Reparațiile istorice referitoare la subiecte tensionate, ascunse sau ideologizate precum monarhie, comunism, Holocaust s-au transferat și în zona de monumentalistică. La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 peisajul memorialistic al rezistenței anticomuniste în reprezentările culturii vizuale este ca un puzzle fragmentat în alcătuire. Abia odată cu condamnarea oficială a comunismului în Parlamentul României din 2006 putem vorbi de o consolidare a eforturilor de cercetare, documentare și publicare prin «Revoluția arhivelor. Accesul la sursele istoriei recente 2011». Proiectul Monumente în mișcare a pornit de la nevoia contextului istoric postcomunist prezent de a dinamiza efortul de simbolizare și semnalizare a unor locuri foste spații de închisoare sau detenție și a unor evenimente ale istoriei recente.
Deși intens prezente în literatura memorialistică și cercetările și studiile istorice, marea majoritate a spațiilor fizice ale fostelor închisori sunt greu accesibile, vizitabile sau deschise cu publicul. Acest fapt face ca ele să aibă o memorializare limitată la câțiva specialiști sau la cercurile apropiate ale foștilor deținuți politici”, spune Cosmin Nasui, curator.