15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDe-a v-ati ascunselea cu inspectorii ITM

De-a v-ati ascunselea cu inspectorii ITM

Eugen Bola, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, a declarat ca numarul celor care muncesc la negru creste pe zi ce trece.
Prin munca fara forme, angajatul este la dispozitia celui in folosul caruia presteaza munca. Multi dintre agentii economici de pe litoral exploateaza munca la negru si prefera perioadele de proba, pentru „a fenta” angajatii.
Astfel, daca nu semnezi nici un contract de munca sau daca acesta nu este inregistrat la ITM, inseamna ca muncesti la negru. In aceeasi situatie te afli daca semnezi un contract de munca, dar in maximum 20 de zile de la semnare nu primesti un exemplar. De asemenea, daca angajatorul nu-ti face carnet de munca sau nu completeaza carnetul de munca cu datele din contractul de munca, tot munca la negru se numeste. Desi legislatia este clara, cei mai multi dintre „angajatii patiti” nu-si cunosc drepturile.

Mamaia, impanzita de echipe de control

Luni seara, sase echipe ale ITM au efectuat o actiune de control in zona Cazino din statiunea Mamaia, pentru a verifica patronii care presteaza servicii de alimentatie publica si comert. Potrivit inspectorului-sef adjunct al ITM, Tiberiu Plesu, s-au luat peste 100 de declaratii de la salariati, fiind controlati 55 de agenti economici. Cei care au serios de pierdut in cazul muncii la negru sunt „salariatii”, pentru ca plata se face in functie de bunavointa patronului sau „la mica intelegere”. De cele mai multe ori, spune Plesu, asa-zisii salariati sunt amanati cu plata zile in sir, daca nu chiar luni. Mai mult, declara Plesu, lucratorii la negru nu beneficiaza de concediu de odihna, de perioada de vechime sau indemnizatii de somaj. Luni a fost prima zi de control, cele sase echipe de inspectori urmand sa faca toata saptamana controale in Mamaia. Tiberiu Plesu sustine ca urmeaza sa fie verificate toate actele celor 55 de agenti economici, care in fata inspectorilor au declarat ca „sunt in regula”. Astfel, existenta si completarea corespunzatoare a fiselor de protectie a muncii, dosarele medicale individuale, existenta avizului medical obligatoriu la angajare si examenului medical periodic, respectarea orelor de munca prestate de fiecare salariat in parte sunt doar cateva dintre documentele verificate de catre inspectorii ITM. In cazul in care sunt gasite persoane fara acte in regula, patronul va plati o amenda de 15-20 de milioane lei vechi pentru fiecare salariat. Inspectorii ne-au declarat ca intampina obstacole in depistarea cazurilor de munca fara forme legale, care pornesc din partea angajatorului in complicitate cu „angajatul”, cel din urma refuzand sa recunoasca faptul ca munceste la negru, de teama ca isi pierde jobul.

Angajatii la negru pot reclama acest lucru

Seful ITM, Eugen Bola, atrage atentia ca angajatul nu are siguranta salariului si nici nu va putea sa dea patronul in judecata daca ii sunt incalcate drepturile. De asemenea, nu va beneficia nici de salariul minim pe economie si nici de sporurile salariale determinate de vechime. Bola sfatuieste persoanele care desfasoara munca la negru sa reclame aceasta situatie la Inspectoratul Teritorial de Munca, subliniind ca astfel de litigii sunt scutite de taxele de timbru si de timbrul judiciar.

Instruiti sa raspunda in fata echipelor de control

Inspectoratul Teritorial de Munca a inceput o campanie sustinuta impotriva muncii la negru pe litoral, Satul de vacanta si statiunile de pe litoral fiind principalele vizate. Desi, saptamanal, numarul celor surprinsi practicand munca la negru e in crestere, iar amenzile sunt usturatoare, acest lucru nu ii intimideaza pe cei care nu se supun legii. Amenzile nu-i mai sperie de mult pe angajatori, unii practicand de ani buni aceasta forma, in ciuda amenzilor, cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana identificata fara contract individual de munca. Un patron este pasibil de inchisoare daca primeste sanctiuni de peste un miliard de lei. Pentru a fugi de raspundere, in multe cazuri patronii dau bir cu fugitii din calea inspectorilor ITM, instruind in prealabil angajatii sa raspunda in fata organelor de control.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă