11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPolitistii-tortionari sunt tot in Politie!

Politistii-tortionari sunt tot in Politie!

Incredibil! Politistii-tortionari de la Piatra Neamt, acuzati de Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca l-au torturat in timpul retinerii pe Ioan Bursuc, sunt mai departe in sistem, purtatori de uniforma. Culmea absurdului, unul dintre politistii care au propus neinceperea urmaririi penale in cazul celor 9 politisti a ajuns, intre timp, seful IJP Neamt. In cazul Bursuc vs Romania, CEDO a condamnat statul roman la 10 mii de euro daune morale. Curtea a retinut ca Bursuc a fost torturat in timpul retinerii de catre agentii Politiei din Piatra Neamt iar autoritatile nu au efectuat o ancheta efectiva, amanuntita si impartiala.
Cei noua politisti cercetati pentru purtare abuziva sunt Adrian Sindralau, Cristian Popa, Constantin Sofronia, Nelu-Cristian Radu, Ioan Tinica, Iulian Serban, Leon Ivanov, Gheorghe Bota si Ion Iuri Nicorescu. „Romania libera” a reusit sa afle informatii despre patru dintre ei, reclamati de Ioan Bursuc. Astfel, doar Sofronia este pensionat. Ceilalti au ramas bine-merci cadre de nadejde. Fostul sergent major Cristian Radu este acum agent sef adjunct la Serviciul cercetari penale din cadrul IJP Neamt, fostul capitan Adrian Sindrilariu s-a transferat la Iasi, iar plutonierul Cristian Popa functioneaza in cadrul Biroului Politie Rutiera a municipiului Piatra Neamt.

Actualul sef al IJP Neamt i-a scos basma curata

La opt ani dupa faptele care au stat la baza condamnarii statului roman, seful Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, comisarul sef Nistor Carbunaru, a confirmat pentru „Romania libera” ca impotriva politistilor implicati in acest caz nu a fost luata nici o masura. „Cazul Bursuc s-a consumat intr-o vreme in care la directia inspectoratului se aflau alte persoane. Din cate stiu eu, sentinta data de o curte militara romana in cazul Bursuc a stabilit vinovatia acestuia. Dupa ce statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in acest caz, din cate stiu in acest moment, nu a fost luata nici o masura impotriva celor pe care instantele romanesti nu i-au gasit vinovati”, a declarat comisarul sef Nistor Carbunaru. Nici nu avea cum sa-i declare, cata vreme cel care a intocmit, la 23 mai 1997, referatul cu celebra solutie NUP (neinceperea urmaririi penale) impotriva politistilor reclamati penal de Bursuc fusese chiar Nistor Carbunaru, actualul sef al IJP Neamt.

L-au batut, l-au scuipat si au urinat pe el

Cazul Bursuc isi are radacinile in ianuarie 1997. Intre timp, Ioan Bursuc, pietreanul care s-a razboit cu statul roman, a decedat in 2001, lupta fiind continuata de sotia sa, avocata Laura Bursuc. Ioan Bursuc a reclamat ca, in seara de 27 ianuarie 1997, in jurul orei 20, a fost interpelat de doi politisti in timp ce se afla intr-un bar de la subsolul Partidului Democrat. Pentru ca i-au cerut sa prezinte actele intr-o maniera nepoliticoasa, Bursuc le-a fi raspuns pe acelasi ton. Atunci politistii au inceput sa-l loveasca cu bastoanele si l-au tarat catre o masina parcata la cativa zeci de metri mai incolo. In masina a fost lovit din nou de politisti si a cazut intr-o stare de semiconstienta. A fost dus la sediul Politiei, unde a sustinut ca a fost batut violent de opt politisti, care l-au trantit la pamant, l-au lovit cu picioarele si cu bastoanele, l-au stropit cu apa, l-au scuipat si au urinat pe el. Pietreanul a mai sustinut ca a fost supus acestui tratament timp de mai mult de sase ore, timp in care si-a pierdut de mai multe ori cunostinta. In jurul orei patru dimineata, a fost dus la Psihiatrie, unde i s-au administrat calmante, inainte de a fi dus la Neurochirurgie.

Varianta oficiala: „S-a lovit de scaune si de mese”

De partea cealalta, Guvernul roman a sustinut la CEDO ca, in seara de 27 ianuarie 1997, catre miezul noptii, niste politisti au ajuns la barul Partidului Democrat, la cererea unui agent de securitate, caci reclamantul, fiind in stare de ebrietate, agresase un barman. Foarte agresiv si refuzand sa-si decline identitatea, Bursuc a fost dus la Comisariat. A trebuit sa fie imobilizat in masina Politiei din cauza agresivitatii sale si, odata ajuns la Politie, s-a automutilat, aruncandu-se la pamant si, de asemenea, lovindu-se de scaunele si mesele care erau in sala in care fusese dus.

Procurorii militarii-au trantit usa in nas

Pe 27 februarie, Ioan Bursuc a facut plangere impotriva politistilor care il maltratasera, in timp ce el era cercetat pentru ultraj. Plangerea a fost instrumentata intr-o prima faza de Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt, care si-a declinat competenta in favoarea Parchetului Militar Bacau. Pe 4 februarie 1998 procurorul militar Aurel Cute a pronuntat neinceperea urmaririi penale din lipsa de probe. Plangerea lui Bursuc a fost respinsa de prim-procurorul militar Vasile Cozma. Recursul formulat de Ioan Bursuc a ramas fara rezultat. In ceea ce priveste acuzatia de ultraj, cauza a fost la un moment dat stramutata la Tribunalul Alba, care, pe 12 februarie 2001, a constatat stingerea actiunii penale ca urmare a decesului acuzatului.

„Eu nu m-am plans niciodata de purtare abuziva, ci de tortura”

Iata cum descria Ioan Bursuc, la data de 18 noiembrie 1998, urmarile violentelor din acea noapte: „Eu nu m-am plans niciodata organelor judiciare, organelor si organismelor nationale si internationale de purtare abuziva, ci de tortura, ancheta abuziva, retinere ilegala si determinare la marturie mincinoasa. Urmare a torturii mi s-au diagnosticat: traumatism cranio-cerebral, edem cerebral difuz vasogenic, dezlipire de retina, dezlipire operatie anus, cardiopatie ischemica, angina cronica dureroasa etc., care au necesitat: patru internari in diferite spitale, 100 de zile de concediu medical, tratament intens din 27 ianuarie 1997 pana in prezent”.

Bursuc si-a gasit dreptatea doar la Strasbourg

Instantele de judecata din Romania au hotarat ca „mortul” este vinovat si asa a ramas. Conform sentintei CEDO, luata de un complet de judecata format din sapte magistrati, in data de 12 octombrie 2004, politistii sunt vinovati de torturarea lui Ioan Bursuc, autoritatile sunt vinovate ca au facut ancheta cu superficialitate. CEDO arata ca Bursuc era in custodia politistilor, care au incalcat articolul 3 al Conventiei Drepturilor Omului (interzicerea torturii). De asemenea, magistratii europeni au mai concluzionat ca a fost incalcat acelasi articol 3 al Conventiei, prin faptul ca nu a fost efectuata o ancheta efectiva in ceea ce priveste relele tratamente la care a fost supus Ioan Bursuc, si articolul 6, alineat 1 (dreptul la un proces echitabil intr-o perioada rezonabila de timp), prin aceea ca procedura penala indreptata impotriva pietreanului a durat excesiv de mult. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut pe 21 iulie a.c. procurorului general sa dispuna anchetarea celor care l-au supus pe reclamant la tratamente degradante si a celor care au adoptat solutiile de scoatere de sub urmarire penala a politistilor implicati. Botos ar urma sa comunice ministrului Justitiei solutiile in acest caz pana la 30 iulie. Romania a mai fost condamnata de CEDO la 7 mii de euro si in cazul Barbu Anghelescu, supus la tratamente degradante in timpul unui control rutier.

Cele mai citite

Donald Trump, condamnat penal

Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat penal, fiind găsit vinovat de 34 de infracțiuni legate de falsificarea documentelor contabile și utilizarea ilegală...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă