Producatorul bucurestean de echipamente hidraulice Hesper SA este un exemplu paradoxal de esec al unei privatizari reusite chiar daca societatea este pe profit si isi vinde fara probleme mai mult de jumatate din productie la export, AVAS se pregateste sa o renationalizeze.
Asociatia salariatilor, proprietarul actual, sustine ca toata povestea a inceput de la contractul de privatizare neclar. „Privatizarea a fost realizata prin doua contracte de vanzare-cumparare incheiate intre FPS (actualul AVAS) si Asociatia salariatilor si a conducerii. Primul contract l-am achitat in avans, iar pentru cel de-al doilea am licitat de aproape trei ori mai mult pe o actiune decat la primul contract, adica la valoarea ceruta de AVAS. Totul s-a ruinat cand platind prima rata scadenta, inclusiv dobanda de 10% la total suma (conform contractului), AVAS a dorit 10% pe an pentru ca, afirma ei, la acest lucru s-au gandit cand au semnat contractul. Platile au fost intrerupte, contractul desfiintat si in perioada 2000-2005 s-a incercat gasirea unor solutii de rezolvare, dar acest lucru a fost imposibil”, a explicat Dan Ilisei, directorul comercial de la Hesper SA.
Penalitati de 33 milioane lei pe zi
Abia in mai 2005 a fost demarata o noua actiune de solutionare amiabila, conditiile de mentinere in vigoare a contractului si semnarea Conventiei care reglementeaza acest lucru fiind stabilite la jumatatea lunii aprilie. „Am efectuat platile solicitate, am depus scrisoarea de garantie bancara pentru restul sumei si platim penalitati de 33 milioane lei vechi pe zi. Cu toate acestea lucrurile s-au blocat la presedintele AVAS”, a mai spus directorul Ilisei.
Angajatii societatii picheteaza in aceste zile sediul Guvernului, incercand astfel sa atraga atentia autoritatilor asupra companiei lor. Ei sustin ca incercarea de renationalizare pusa la cale de AVAS este motivata de interese imobiliare, societatea avand in patrimoniu peste trei hectare de teren in centrul Capitalei.
Pe de alta parte, AVAS sustine ca Hesper SA ii datoreaza 4,925 milioane lei noi. „AVAS nu se opune procesului de privatizare a societatii Hesper, ci incercarilor de a se evita plata sumelor datorate bugetului de stat. Consiliul Director al AVAS a decis continuarea demersurilor in justitie pentru reinscrierea AVAS ca actionar al societatii. Cumparatorul, Asociatia Hesper Privat, a acceptat un pret de 47,401 lei vechi/actiune, ceea ce inseamna un total de 23,006 miliarde lei vechi. Cumparatorul s-a angajat sa plateasca un avans de 20% din pretul actiunilor, adica 4,601 miliarde lei vechi iar diferenta de pret de 18,404 miliarde lei vechi in cinci rate anuale esalonate in perioada 31 mai 2000-31 mai 2004, insa cumparatorul nu a achitat ratele si dobanzile aferente la datele scadente”, a replicat AVAS.