11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialHaos si disperare la casele de pensii

Haos si disperare la casele de pensii

Recalcularea pensiilor celor care s-au pensionat inainte de 1 aprilie 2001 s-a dovedit a fi o mare dezamagire pentru aproape doua milioane de varstnici. Pe parcursul a patru etape au fost recalculate pensiile a 3.557.474 de persoane, dar doar 45,38%, respectiv 1.614.405 de varsnici, au primit mai multi bani, punctajul calculat fiind mai mare decat cel anterior. Nici cresterile inregistrate nu au fost cele asteptate: 258,5 mii de pensionari – 16% – au obtinut cresteri mai mari de un milion de lei; 412 mii de persoane – 25,52% – au obtinut cresteri ale pensiei intre 510.000 si un milion de lei; 714 mii persoane – 44,23% au obtinut intre 110.000-500.000 lei, iar 230 de varstnici, respectiv 14,24%, au beneficiat de cresteri ale pensiei mai mici de 100 mii de lei.
Au trecut aproape patru luni de la incheierea recalcularii, timp in care s-au amplificat nemultumirea si revolta multor pensionari.
Daca la casele de pensii din judete s-a reusit intr-o buna masura sa se gestioneze acest proces de recalculare, in Bucuresti situatia a scapat de sub control. Haosul si disperarea pensionarilor sunt alimentate si de modul de organizare a activitatii, in special dupa primirea buletinelor de calcul si a noilor decizii. Nici acum cateva mii de bucuresteni cu studii superioare nu au primit prima decizie de recalculare a pensiei pentru anii de facultate – operatiune ce trebuia efectuata din iulie 2004. Multi dintre acestia ar fi trebuit sa primeasca trei decizii: una pentru cuantumul corespunzator anilor de facultate, alta pentru recalcularea pensiei si a treia de re-recalculare a pensiei – urmare a depunerii unor adeverinte de salarii si sporuri care nu au fost trecute in cartea de munca. Pensionarii bucuresteni sunt insa purtati pe drumuri, de la sediul CPMB din Bulevardul Lacul Tei la sediul central din Vitan.

„Odiseea” pensionarului bucurestean

Va prezentam, stimati cititori, un fragment din calvarul unui pensionar, identic cu al multor varstnici: „Subsemnatul, ca si sotia mea, am primit la sfarsitul anului trecut noua decizie, dar buletinul de calcul a trebuit solicitat si nu l-am primit decat eu. Desi inca din timpul verii am depus la sediul din Bd. Lacul Tei adeverintele originale – dupa cum se cerea – cu privire la unele etape de munca ce nu figurau in carnetele de munca sau figurau fara sa fie trecute salariile, precum si alte feluri de venituri care trebuiau luate in considerare, in baza noii legi aceste adeverinte nu au fost luate in considerare. Aceste acte "zac" – acesta este termenul – intr-un fel de arhiva si daca nu se folosesc "mijloace de presiune" (nu ma refer deloc la spaga) – si chiar cu acestea -, nimeni nu le mai scotoceste pentru a fi luate in considerare. Am revenit de 3-4 ori la asa-zisele audiente ce se tin marti si joi, pierzand de fiecare data cateva ore la coada, pentru a reveni asupra solicitarii luarii in evidenta a adeverintelor, dar nimic”, spune domnul Tiberiu Petrescu. Aceasta ne-a rugat sa publicam urmatoarele intrebari deschise adresate Casei Nationale Pensii: 1. De ce nu se iau in considerare adeverintele depuse la sediul din Bd. Lacul Tei sau de ce „zac” acolo un timp nedefinit? Nu sunt oare pierdute? 2. Care este procedura de transmitere a dosarelor de la casele de pensii de sector la acest centru din Tei, unde se face recalcularea pensiilor? Este o evidenta? Cand si cum se intorc dosarele la casele de pensii de sector? Oare ce se intampla cu acest procedeu de mutare a dosarelor intre cele doua sedii sau in cadrul aceleiasi cladiri?

„Reorganizarea caselor de pensii va dura pana la sfarsitul anului”

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a recunoscut ca situatia din Bucuresti a scapat de sub control, iar nemultumirile pensionarilor sunt justificate. Acesta ne-a declarat ca a fost finalizat un amplu control la CPMB pentru evaluarea completa a situatiei. Presedintele Seitan a precizat ca pana la sfarsitul acestui an se va reorganiza activitatea caselor de pensii din Bucuresti pentru ca pensionarii sa nu mai fie plimbati de la un sediu la altul si sa primeasca explicatiile solicitate.
In ceea ce priveste re-recalcularea pensiilor, secretarul de stat a mentionat ca in perioada urmatoare va fi promovat un proiect de hotarare de Guvern care sa rezolve multe dintre nemultumirile actuale ale varstnicilor.

Cele mai citite

România își poate afla principalul adversar din preliminariile CM 2026 abia în 2025

România și-a asigurat locul în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, însă sistemul complicat de calificare...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

Ziua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților, celebrată anual pe 19 noiembrie, promovează recunoașterea contribuțiilor și a bunăstării bărbaților și băieților în societate. Ziua Internațională a bărbaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă