4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCresterea incidentei tumorilor maligne

Cresterea incidentei tumorilor maligne

Desi au trecut 20 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobal, efectele asupra sanatatii umane sunt inca sub semnul intrebarii. Medicii romani se feresc sa dea un verdict clar privind corelarea cresterii suplimentare a numarului cazurilor de cancer cu radiatiile emise de norul radioactiv. Un studiu amplu, la nivel national, argumentat stiintific, privind consecintele medicale nu a fost dat publicitatii pana in prezent. Dupa 20 de ani de la data accidentului, acest subiect naste si acum controverse.

De la iod pana la poloniu

In ceea ce priveste structura norului radioactiv de la Cernobal, se pare ca nu sunt date exacte. Cel putin in Romania. Totusi, experimentele individuale facute in laboratoare de catre specialisti au aratat ca acesta acoperea tot spectrul de radioizotopi care exista, incepand de la cei cu timp de injumatatire scurta – anumiti izotopi ai iodului au perioada de injumatatire de ordinul orelor sau zilelor – si pana la poloniu.
Timpul de injumatatire este timpul necesar ca numarul de atomi radioactivi dintr-o structura sa ajunga la jumatate. "Intamplarea a facut ca pe 26 aprilie sa ascult "Europa libera" si am auzit de explozie. M-am dus la laboratorul de igiena, unde lucram atunci, si am vazut pe aparatul de masurari ce se intampla. Nu-ti venea sa crezi”, ne-a povestit fizicianul Teodor Sandulescu de la Institutul oncologic "Prof. dr. Trestioreanu”. De asemenea, specialistul considera ca este greu sa se pronunte un verdict fara echivoc asupra legaturii efectului Cernobal cu cresterea cazurilor de cancer. Si asta pentru ca boala maligna este nedefinita. Nu se cunoaste cauza aparitiei ei. Cert este ca un izotop poate sa ajunga in celule si sa le perturbe informatia genetica. "In ceea ce priveste contaminarea in cazul Cernobal, s-a produs in doua feluri: interna si externa. Cea interna s-a realizat prin aer, lichide, hrana. Daca sursa este in afara corpului este vorba de contaminare externa. Cea mai periculoasa este contaminarea interna si de aceasta a trebuit sa ne ferim”, ne-a spus fizicianul Sandulescu. Potrivit acestuia, in momentul de fata efectele directe ale Cernobalului nu mai sunt active.

Mutatii celulare

Statisticile din ultimii ani indica o incidenta in crestere a numarului de cazuri de cancer. In ciuda acestui fapt, medicii nu pot sustine negru pe alb ca aceasta situatie este cauzata numai de efectul Cernobal. Totusi, se cunoaste rolul devastator al radiatiilor asupra organismelor vii. Se stie ca expunerea la doze mici, dar permanente de radiatii externe cauzeaza in orice sistem viu influente. Unele pot fi corectate, insa altele – nu.
In acest ultim caz pot aparea mutatii genetice. Acestea persista in timp, iar consecintele pot aparea chiar dupa 20 de ani, fiind prezente si la generatiile urmatoare celei expuse direct sursei radioactive. Trebuie subliniat ca, din fericire, organismul uman dispune de un sistem natural de aparare impotriva cancerului.

Generatii afectate

"Problema se pune astfel: ar trebui urmarit daca curba de crestere a frecventei unor anumite tipuri de cancer este mai mare acum. Trebuie sa fim foarte atenti si asupra urmatorului aspect: corelarea altor surse ce duc la cresterea riscului de cancer cu anumite localizari. Este de vazut valoarea numarului de cazuri de cancer tiroidian la copii, deoarece iodul radioactiv era inglobat in tiroida copiilor aflati in crestere. Aceasta monitorizare trebuie aplicata asupra intregii generatii de copii sau adolescenti expusi atunci acestui factor de risc.
Mai mult, ar trebui urmarit efectul radiatiilor si asupra acelor adolescente care au devenit astazi mame pentru ca se pune intrebarea daca nu cumva riscul de aparitie a unor anomalii cromozomiale este mai mare la ele decat in populatia neexpusa iradierii”, este de parere dr. Florin Bacanu. Potrivit medicului, acest studiu ar trebui sa spuna negru pe alb la ce populatie (grupe de risc), pe grupe de varsta apare cancerul indus de radiatii. Inca nu sunt facute cercetari comparative pentru a observa situatia existenta in urma cu mai mult de 20 de ani si evolutia din cinci in cinci ani de la producerea catastrofei de la Cernobal. Acest studiu ar trebui sa releve incidenta cazurilor de cancer din judetele din nordul Romaniei (din apropierea granitei cu Ucraina) comparativ cu cele din sudul tarii, de exemplu.

Un bulgare care creste in timp

"Cancerul este o boala genetica. Radiatiile induc anomalii cromozomiale. La nivel de biologie moleculara de la prima celula "initiata" pana la aparitia unui tumori de 2 centimetri diametrul pot trece 5, 10, chiar 20 de ani. Radiatiile ionizante reprezinta unul din factorii care pot sa determine aparita unor leziuni precanceroase (displazie: usoara, moderata, severa).
De exemplu, pot trece 10 ani de la o displazie a colului uterin si pana la aparitia unui cancer incipient (probabilitatea de malignizare este de 5-10%). Se constata, de exemplu, ca in decurs de trei ani tumora creste de la un milimetru la un centimetru, iar dupa trei sau sase luni poate ajunge la 2 centimetri diametrul. Este ca si cum am face un prim bulgare benign de zapada care se rostogoleste incet, dar pe parcurs viteza creste si in cele din urma, in anumite circumstante (daca se rostogoleste in anumite conditii, pe un teren fragil, cu o aparare neadecvata etc.), poate duce la aparitia unei avalanse. Insa aceasta presupune o multitudine de factori care concura la aparitia cancerului”, a explicat dr. Bacanu.

Scade varsta aparitiei neoplaziei

Experienta clinica arata ca varsta la care apare cancerul a scazut, iar acest lucru ar putea fi corelat cu radiatiile. De asemenea, a crescut agresivitatea tumorilor maligne. "Vin la medicul oncolog pacienti mai tineri – expusi in urma cu 20 de ani. Acum au varste de 30-40 de ani si ajung direct sa fie diagnosticati in stadii avansate de cancer (cu metastaze). La varste tinere, boala este mai agresiva. Riscul poate fi cuantificat. Persoanele care au avut tumori maligne in antecedente familiale ar fi mai expuse riscului de a realiza ceea ce a fost programat genetic si, supuse radiatiilor mici, dar persistente, ajung la dezechilibre care produc cascade de evenimente mutationale ce duc la aparitia acestei boli”, ne-a mai spus dr. Mihai Bacanu.

Alte consecinte

Alte efecte ale Cernobalului ar putea fi si cele de natura psihologica. De exemplu, in ultimii ani a crescut numarul bolilor endocrine, tulburarilor mintale si afectiunilor sistemului nervos. Totusi, este greu de spus ca ar putea fi puse pe seama contaminarii cu substante radioactive. Un studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica, la nivelul Capitalei, pe un lot de 310 copii, arata ca dupa 13 ani de la acest accident s-au inregistrat afectiuni ale sistemului osteoarticular si carii dentare. Au fost masurate valori medii mai mici ale taliei si greutatii si randament intelectual mai scazut. Firesc, lumea medicala isi pune o legitima intrebare: nu ar trebui realizate studii nationale cu scopul atenuarii eventualelor efecte negative pe termen lung ale celui mai mare dezastru nuclear din istorie?

Amintiri de cosmar

"Era primavara. Copiii se jucau afara. Erau astfel expusi radiatiilor care emanau din norul radioactiv. Romanii au aflat cu aproximativ o saptamana intarziere de producerea celui mai mare accident nuclear din istorie. Daca am fi aflat in timp nu am fi stat afara, ne-am fi protejat copiii. Lumea medicala era descumpanita. Nu era nimeni pregatit pentru asa ceva”, isi aminteste dr. Florin Bacanu, medic oncolog la Spitalul "Sfanta Maria” din Capitala. Cei care au trait zilele de cosmar din primavara anului 1986 isi amintesc si acum cu groaza de goana dupa iod, pentru a bloca asimilarea iodului radioactiv in glanda tiroida la copii. Pastilele medicale au fost distribuite copiilor din gradinite si scoli. In acea perioada nu s-a vandut lapte. Iar apa minerala era o adevarata trufanda. Exista posibilitatea ca cea distribuita prin reteaua publica sa fie contaminata radioactiv, prin panza freatica.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă