13.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialPatronii rusi de la "Industria Sarmei", acuzati ca nu au respectat clauzele...

Patronii rusi de la „Industria Sarmei”, acuzati ca nu au respectat clauzele de privatizare

Presedintele Partidului Initiativa Nationala, deputatul Cozmin Gusa, originar din orasul clujean Campia Turzii, a cerut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa rezilieze contractul de privatizare pentru combinatul „Industria Sarmei”. Parlamentarul sustine ca investitorii rusi nu au respectat clauzele acestui contract. Concret, reprezentantii concernului rusesc „Mechel” erau obligati sa nu faca nici un fel de concedieri timp de cinci ani de la preluarea unitatii si sa creasca cifra de afaceri cu 80 la suta.
Conducerea „Mechel” a decis, insa, recent sa inchida sectiile de laminare si otelaria. Utilajele au fost demontate si taiate, lucru care a starnit revolta muncitorilor. Circa 300 dintre angajati au iesit in strada in doua randuri si au blocat drumul european care trece prin Campia Turzii.
Reprezentantii concernului „Mechel” au explicat oamenilor ca inchiderea celor doua sectii este temporara si ca muncitorii vor fi redistribuiti in alte unitati de productie ale combinatului. Oamenii se tem, insa, ca isi vor pierde locurile de munca.

Datorii sterse cu buretele

Concernul „Mechel” a platit, acum aproape patru ani, suma de 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni la combinatul siderurgic „Industria Sarmei” si ar fi urmat sa realizeze investitii de alte 20 de milioane de euro. Statul Roman a sters, cu ocazia privatizarii, toate datoriile unitatii din Campia Turzii, care se ridicau la aproape 70 de milioane de euro.
Oficialii care au reprezentat Guvernul la semnarea contractului sunt in prezent persoane controversate. De pilda, Roxana Bichel, o partenera de afaceri a sotiei fostului premier Adrian Nastase, Dana Nastase, implicata, la randul sau, in scandalul matusilor bogate.
Fabrica are circa 5.500 de angajati. Deputatul Cozmin Gusa a afirmat ca din cauza managementului prost, fabrica si-a ingustat nisa de piata, insa nu crede ca acest lucru ar trebui sa ii afecteze pe angajati. Jumatate dintre familiile din Campia Turzii au cel putin un membru care lucreaza la „Industria Sarmei”.
Parlamentarul a adaugat ca daca actualul combinat „Mechel” ar produce la maximum cotei negociate cu Uniunea Europeana, adica 400.000 de tone pe an, ar obtine profit, pe cand, insa, asa este pe pierdere.
„Mechel”, proprietarul societatii din Campia Turzii, mai detine in Romania si fostul Combinat de Oteluri Speciale din Targoviste. Magnatii rusi ar dori sa transforme aceste doua fabrici in verigi de legatura cu piata Uniunii Europene. Investitorii rusi ar dori sa exporte catre cele doua combinate minereu ieftin din spatiul ex-sovietic, pentru care sa plateasca taxe vamale mici, iar apoi sa il prelucreze in Romania, astfel ca pe piata comuna europeana ar ajunge, dupa data aderarii, produse siderurgice ieftine, fara plata unor taxe vamale suplimentare.
Socotelile lor sunt incurcate, insa, de competitia acerba de pe piata europeana. Daca „Mechel” si-ar reduce productia, cota nerealizata de combinatele din Campia Turzii si Targoviste ar fi redistribuita altor fabrici siderurgice, detinute de competitorii directi ai concernului.

Cele mai citite

O dronă a fost lansată din Liban către reședința lui Netanyahu

Benjamin Netanyahu nu se afla acolo și nu există victime, spun oficiali israelieni O dronă a fost lansată către reședința premierului israelian Benjamin Netanyahu din Cezareea,...

Schimb neașteptat de prizonieri între Rusia și Ucraina

Este al 58-lea schimb de prizonieri și a implicat 190 de prizonieri de război, a anunțat președintele Volodimir Zelenski Activistul ucrainean pentru drepturile omului și...

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă