Capacitatea administrativa a Romaniei de absorbtie a fondurilor postaderare nu se situeaza inca la un nivel suficient, existand serioase slabiciuni ce trebuie rezolvate pana la aderare, se arata intr-un studiu realizat de Institutul European din Romania (IER).
Mai mult, autorii studiului arata ca situatia din Romania cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare prin prisma comparatiilor efectuate cu alte tari candidate, in prezent state membre, la momente similare de timp, respectiv cu aproximativ un an inainte de aderare. Pe ansamblu, este perceputa o anumita lipsa de autoritate si de coordonare a procesului de pregatire pentru administrarea fondurilor comunitare.
In vederea construirii unei capacitati administrative de absorbtie corespunzatoare, IER recomanda crearea unui grup de lucru, cu puteri reale – autoritate in obtinerea informatiilor, dar si autoritate de decizie – la nivelul Guvernului, care sa urmareasca in scopul de a accelera toate aspectele legate de cresterea capacitatii de absorbtie. Pe de alta parte, studiul apreciaza ca structura institutionala este adecvata, ceea ce inseamna ca exista premisele unei administrari corespunzatoare a fondurilor comunitare. O alta propunere a IER consta in faptul ca functionarii publici care lucreaza in acest sector sa fie motivati pozitiv prin stimulente de tip corporatist, prin acordarea de bonusuri in functie de performanta activitatii. Aceste bonusuri pot fi tichete de vacanta, bonuri de cadouri, asigurari de sanatate etc. In acest mod se poate flexibiliza cadrul rigid al salarizarii functionarilor publici.