1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStrategia energetica, intre Guvern si Presedintie

Strategia energetica, intre Guvern si Presedintie

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la finalul sedintei CSAT, ca Romania are nevoie de o noua strategie energetica, mentionand ca saptamana viitoare va constitui o comisie prezidentiala care sa elaboreze in maxim sase luni documentul, care va fi trimis spre adoptare Guvernului. Conform presedintelui, noua strategie trebuie sa aiba ca obiectiv reducerea dependentei Romaniei de importurile de energie, pe termen mediu, respectiv „cinci-zece ani”. Dar sa ne reamintim ca, in cea de-a doua decada a lunii octombrie curent, ministrul Economiei, Codrut Seres, audiat in fata Comisiilor economice reunite ale Camerei si Senatului asupra situatiei din domeniul energetic, anunta preocuparea Executivului de a finaliza un proiect de lege privind politica energetica.

Ministrul precizase atunci ca Guvernul este dispus sa lucreze cu sprijinul parlamentarilor si al altor reprezentanti din domeniul energetic la elaborarea acestei strategii. Documentul, preciza Seres, trebuia sa defineasca foarte clar, si pentru toata lumea, care sunt obiectivele energetice ale Romaniei (in materie de petrol, gaze si energie electrica), care este bine sa ramana in proprietatea statului, pentru scopuri care vizeaza asigurarea securitatii energetice a Romaniei, mai ales dupa momentul integrarii in Uniunea Europeana. Acesta si este motivul, mai preciza Seres, pentru care Guvernul a decis ca in cazul societatii Romgaz „sa nu avem o privatizare in perioada urmatoare”. „Cred ca important ar fi sa finalizam mai intai proiectul de lege care sa cuprinda societatile din domeniul energetic care raman la stat”, incheia ministrul Codrut Seres, care primise tot sprijinul din partea parlamentarilor.
Temele privind siguranta energetica a Romaniei reprezinta o noutate doar pentru presa, sustine ministrul Seres, deoarece – in opinia sa – sedinta de luni a CSAT, prin deciziile ei, nu a facut decat „sa ridice valul de pe un domeniu foarte multa vreme necunoscut si sa aduca in atentia opiniei publice o situatie creata de „generatia anterioara, a baietilor destepti din 2002-2003”. Decizia de luni a CSAT de a fi facute publice listele firmelor acestor „baieti destepti” are rolul de a „diminua costurile pentru cei care vor sa cunoasca mai multe”, spune Seres. „E un serviciu public pe care-l face MEC pentru mai multa transparenta”, deoarece cei interesati ar fi putut afla toate aceste informatii de la Registrul Comertului contra unei sume de cateva sute de lei, mai spune Seres. Si cand te gandesti ce dispute aprige au fost pentru trecerea Registrului Comertului de la Camerele de Comert in subordinea Ministerului Justitiei!
Dupa sedinta de luni a CSAT, parlamentarii carora Seres le spusese ca Guvernul le va cere sprijinul pentru redactarea unei legi privind siguranta energetica a Romaniei nu vor mai fi in situatia de a fi coautori, deoarece presedintele Traian Basescu a decis ca de aceasta problema se va ocupa un comitet constituit in subordinea sa. La drept vorbind, ce credibilitate mai au alesii dupa ce au capusat cu firmele lor private sistemul energetic de stat? Cu toate acestea, o intrebare merita pusa: Intra in prerogativele Presedintiei elaborarea unei strategii, fie ea energetica?

Mihai Tudose, deputat PSD, presedintele Comisiei economice
„Aceste lucruri trecute prin CSAT sunt bine-venite, pentru ca, intr-adevar, vorbim de siguranta nationala. Degeaba avem tancuri, degeaba avem avioane daca nu avem ce sa le bagam in rezervoare. Tot ceea ce inseamna probleme de energie sunt foarte sensibile si din cauza faptului ca intreaga clasa politica nu a cazut de acord asupra unei strategii si asupra unor obiective foarte clare in domeniu si, atunci, este un instrument la indemana presedintelui, de data asta este la indemana presedintelui sa faca acest lucru. Prin CSAT, pe langa CSAT, la Cotroceni… presedintele are atributii pentru asigurarea bunei functionari a tarii, atunci cand se impune.”

Dan Radu Rusanu, deputat PNL, vicepresedinte al Camerei Deputatilor
„Este pentru prima data in ultimii 17 ani cand am auzit asa ceva. Nici pe vremea lui Iliescu nu s-a intamplat… Este treaba Guvernului si a Legislativului.”

Gheorghe Baiesu, deputat PSD, secretar al Comisiei juridice
„Eu il inteleg pe presedintele Romaniei. Ca orice roman de buna-credinta este preocupat de soarta energetica a tarii. Dar haideti sa ne intrebam ce s-ar intampla daca si Parlamentul si-ar face o comisie care sa elaboreze o strategie pentru sectorul energetic din Romania, in timp ce avem la Guvern un minister care are aceste competente date prin lege, ne-am trezi cu trei strategii separate. Ne-am trezi cu mai multi sefi care ar avea fiecare pretentia ca strategia sa este cea mai buna. In alta ordine de idei, se creeaza un precedent periculos… De fapt, nici nu stiu daca se creeaza un precedent sau deja mergem pe o linie falsa, pentru ca avem deja o strategie a sportului care se face la Cotroceni, avem o strategie a energiei care se face… Maine-poimaine stabilim si strategia invatamantului si strategia sanatatii, si atunci te intrebi la ce bun mai este descentralizarea si la ce bun mai este Guvernul, daca strategiile se fac la Cotroceni? Poate in acest moment in care presedintele are o mare problema cu Guvernul, vrea sa ne faca sa intelegem ca cineva trebuie, totusi, sa ia taurul de coarne si sa faca totusi ceva in Romania. Dar nu presedintele de unul singur, chiar daca incearca sa mascheze acest lucru prin tot felul de comitete, comitii si comitete.”

Sebastian Vladescu, ministru de Finante, membru CSAT
„Presedintele poate sa infiinteze diverse comisii care sa analizeze diverse subiecte de interes national, iar strategia securitatii energetice a Romaniei este un subiect care tine de interesul national si de prerogativele presedintelui. Guvernul se ocupa de strategia energetica, iar aceasta este strategia de securitate energetica. Sunt doua concepte diferite si trebuie vazuta problema din punctul de vedere al celor doua concepte diferite. Unul este un concept strict tehnic, iar celalalt este un concept tehnic si geopolitic. Deci sunt doua concepte diferite si trebuie vazute cele doua concepte in ansamblul lor.”

Nicolae Popa, deputat, vicepresedinte al Partidului Conservator
„Categoric nu intra in atributiile presedintelui. Acum, dl presedinte Basescu s-a obisnuit sa fie politicianul jucator, adica omul factotum, unde se amesteca – si, de multe ori ii reuseste, pentru ca e un politican abil si stie sa scoata ceea ce-i trebuie lui, adica sa ia toata spuma, iar restul sa ramana pe dinafara. Nu este treaba lui realizarea unei strategii de siguranta energetica. Acesta este un atribut al Guvernului, pentru ca de aceea l-am nominalizat si numit la vremea respectiva pe ministrul Economiei si Comertului… Deci ministrul respectiv impreuna cu specialistii pe care-i are la dispozitie trebuie sa supuna Guvernului aceasta strategie care se va realiza si se va intocmi in perioada urmatoare, iar ea trebuie supusa adoptarii Parlamentului, in urma unui program asupra caruia isi va lua raspunderea Guvernul pe domeniul energetic.”

Marko Bela, senator, presedintele UDMR
„Presedintele poate sa formeze o astfel de comisie pentru ca ducem lipsa, dupa parerea mea, de o anumita strategie. Bineinteles ca, dupa aceea, Guvernul va trebui sa adopte o astfel de strategie si dupa aceea masurile care provin din acel document. De ce nu s-ar lucra intr-o comisie constituita de Presedintie?”

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă