Bundesratul, Camera superioara a Parlamentului german, a aprobat ieri in unanimitate ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, ultima etapa a procedurii de ratificare in Germania, care marcheaza, totodata, incheierea procesului de ratificare la nivelul Uniunii.
„Procesul de ratificare a Tratatului de Aderare s-a incheiat, ramanand acum ultimul pas, Consiliul European din 14-15 decembrie de la Bruxelles”, in care se va lua decizia formala privind aderarea Romaniei si a Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007, cand presedintia UE va fi detinuta chiar de Germania, a declarat ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, care a asistat la dezbaterile si la votul de la Berlin.
In dezbaterile din Bundesrat a fost „evidentiata contributia pe care cele doua tari o vor aduce ca membre ale UE atat in ceea ce priveste politica de securitate, cat si prin extinderea pietei interne a Uniunii, populatia acesteia marindu-se cu 30 de milioane de locuitori”, a adaugat ministrul.
„Procesul de ratificare a fost incheiat la timp si putem intra cu fruntea sus in Uniunea Europeana”, a declarat ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, salutand incheierea unui „proiect politic de amploare, care a angajat energii importante” ale Romaniei.
„Multumim tuturor statelor membre ale UE pentru sprijinul pe care ni l-au dat atat in procesul de pregatire, cat si prin ratificarea Tratatului”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
„Salut Bulgaria si Romania, noi state membre ale Uniunii noastre de la 1 ianuarie 2007”, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, explicand ca votul de ieri din Bundesrat a incheiat „ultima etapa legala a aderarii celor doua tari”.
Romania trebuie sa continue reformele
Reprezentantii landurilor in Bundesrat au incurajat Romania si Bulgaria sa continue reformele. La fel ca deputatii germani, si membrii Bundesratului par sa favorizeze ideea activarii unor asa-zise masuri de protectie in sectorul Justitie si Afaceri Interne, la 1 ianuarie 2007, daca Romania si Bulgaria nu vor inlatura pana atunci deficientele semnalate. Bundesratul a luat, totusi, act de pozitia Comisiei Europene, potrivit careia clauzele de salvgardare vor fi activate doar daca reformele nu sunt continuate dupa momentul aderarii.
In aceste zile, la nivelul Comisiei Europene se discuta mecanismul de cooperare cu Romania si de supraveghere, care va fi pus in aplicare dupa data aderarii. Romania va face un raport cu privire la evolutiile din justitie in aprilie anul viitor, iar Comisia Europeana va prezenta situatia Parlamentului European, la mijlocul anului, in luna iunie.
Etapele ratificarii
Tratatul de Aderare a fost semnat de Romania si Bulgaria si de cele 25 de state membre ale UE la 25 aprilie 2005 la Abatia Neumunster din Luxemburg.
Bulgaria a ratificat Tratatul la 11 mai 2005, iar Romania – la 17 mai 2005. Primul stat membru al UE care a ratificat Tratatul a fost Slovacia, la 21 iunie 2005, fiind urmata in acelasi an de Ungaria si Slovenia (septembrie), Cipru (octombrie), Grecia si Estonia (noiembrie), Cehia, Spania si Italia (decembrie).
In 2006, Tratatul a fost ratificat de Malta si Letonia (ianuarie), Marea Britanie (februarie), Portugalia, Lituania si Polonia (martie), Suedia si Austria (mai), Olanda, Finlanda, Irlanda si Luxemburg (iunie), Franta si Belgia (octombrie), Danemarca si Germania (noiembrie).
Pana in acest moment, toate statele membre, exceptand Franta, Danemarca si Germania, au si depus instrumentele de ratificare a Tratatului.