Dupa o campanie de presa denigratoare, ministrul britanic de Interne, John Reid, a facut ieri public planul sau de limitare a accesului romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie, plan care a suscitat o vie dezbatere in mediile politice si in mass-media, fiind o schimbare totala a politicii adoptate de autoritatile britanice dupa „valul” de aderare la UE din 2004.
Planul lui Reid prevede ca numarul muncitorilor necalificati din Romania si Bulgaria care vor putea sa lucreze in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la UE sa fie limitat la 20.000 pe an. 16.250 dintre acestia ar urma sa lucreze in agri-cultura, iar ceilalti vor lucra in industria agroalimentara. Muncitorii necalificati vor avea drept de lucru doar pentru sase luni, timp in care nu vor putea beneficia de ajutoare sau locuinte sociale.
Numarul romanilor si al bulgarilor calificati care vor putea sa munceasca legal in Marea Britanie „va fi dictat de necesitatile din economie”, a precizat Reid pentru BBC. Romanii si bulgarii ar urma sa lucreze doar in domenii evitate de britanici. Permisele de munca vor fi acordate pe baza unui sistem de puncte, in functie de calificare. „Trebuie sa ajungem la un echilibru intre necesitatile economice si protectia societatii noastre”, a mai spus Reid.
Aceste masuri vor fi aplicate pentru o „perioada de tranzitie”, urmand sa fie revizuite dupa un an.
Unii membri ai guvernului britanic si-au manifestat opozitia fata de planul lui John Reid. Ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, a avertizat ca impunerea de restrictii impotriva romanilor si bulgarilor va duce la o grava pierdere de imagine si de bunavointa pentru Marea Britanie in estul Europei. Margaret Beckett si alti colegi din Cabinetul de la Londra au pus sub semnul intrebarii si eficienta unor astfel de masuri, exprimandu-si temerea ca acestea nu vor face decat sa incurajeze munca la negru, in conditiile in care romanii si bulgarii vor putea sa calatoreasca si sa locuiasca in Marea Britanie, dar nu sa munceasca legal in aceasta tara. Mai mult, imigrantii care respecta legea nu vor fi primiti in Marea Britanie, dar imigratia ilegala nu va fi stavilita, dimpotriva, exista riscul sa se amplifice. „Traim intr-o lume in care imigrantii de calitate sunt tinuti departe, in timp ce infractorii si cei care vin fara intentia de a munci sunt primiti”, au remarcat analistii de la Open Europe Institute.
Un ministru britanic, citat de „The Daily Telegraph”, a apreciat ca planul lui Reid nu ar fi altceva decat „un exercitiu de imagine”, menit sa le demonstreze britanicilor ingrijorati de imigratie ca autoritatile iau masuri.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au inchis or
si-au anuntat intentia de a inchide piata muncii pentru romani si bulgari. Statele membre au dreptul de a impune restrictii pentru perioade tranzitorii in domeniile de interes pentru ele. In aceste conditii, tonul incurajator al recomandarilor facute recent la Strasbourg de catre Comisia Europeana in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei devine nerelevant, pentru ca nou-venitii in Uniunea Europeana vor fi tinuti la usa, ca musafirii nedoriti. De altfel, Comisia Europeana si-a exprimat ieri regretul fata de decizia Marii Britanii de a limita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii. „Regretam ca state membre (ale Uniunii Europene) care si-au deschis piata muncii pentru cei zece noi membri (care au aderat in 2004) nu o deschid si pentru Bulgaria si Romania. In mod general, con-secintele (deschiderii pietei muncii) pentru economie au fost pozitive”, a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului european al Muncii, Vladimir Spidla.