8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPluto nu mai e planeta!

Pluto nu mai e planeta!

Pluto a fost stearsa de pe lista planetelor sistemului nostru solar si, implicit, din manualele de astronomie, care urmeaza a fi rescrise. Decizia apartine Uniunii Astronomice Internationale (IAU), care, in reuniunea trienala desfasurata la Praga, a „retrogradat” Pluto la statutul de „planeta pitica”. Prin urmare, numarul planetelor din sistemul solar se reduce de la noua la opt. Adica, in ordinea apropierii lor de Soare: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

Doua rezolutii au incins spiritele printre cei circa 2.500 de astronomi din 75 de tari, prezenti la reuniunea din capitala Cehiei. Cea dintai, care a avut castig de cauza, traseaza o demarcatie neta intre „planete”, pe de o parte, si „planetele pitice” ori „corpurile mici din sistemul solar”, pe de alta parte. Cealalta aduna la gramada planetele „clasice” si pe cele „pitice”.

Prea pitica

Pluto a fost plasata, alaturi de Ceres si de misterioasa UB313 (botezata provizoriu Xena si descoperita, acum trei ani, la periferia sistemului solar), in randul „planetelor pitice”. S-a revenit astfel la vechea conceptie asupra sistemului solar cu opt planete, Pluto fiind descoperita abia in 1930. Decizia astronomilor s-a bazat pe faptul ca Pluto este mult mai mica decat s-a crezut in momentul descoperirii ei de catre astronomul american Clyde Tombaugh. De asemenea, ea se deosebeste mult de celelalte corpuri din sistemul solar, fiind formata din gheata si gravitand pe o orbita excentrica, foarte lunga, ce necesita 247 de ani terestri pentru inconjurul Soarelui.
In dezacord cu decizia, astronomul nord-irlandez Jocelyn Bell Burnell a apreciat ca „termenul de „planeta” devine o umbrela sub care se ascund planetele pitice”. Pentru a fi mai convingatoare, ea a infatisat colegilor sai o umbrela sub care adapostea o replica din plus a catelului Pluto al lui Walt Disney.

Varianta cu 12 a picat

Daca ar fi avut castig de cauza cea de-a doua rezolutie, numarul planetelor din sistemul solar s-ar fi marit de la noua la 12 (vezi graficul alaturat). De pe lista nu ar mai fi fost taiata Pluto, ci, dimpotriva, s-ar fi adaugat trei „pitice” – Ceres, UB313 si Charon (luna lui Pluto). Rezolutia respinsa a starnit un interes mediatic enorm, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, ar fi permis ca si alte zeci de corpuri ceresti, ascunse in asa-numita Centura Kuiper, sa fie ridicate la rangul de „planete” ale sistemului nostru solar.
Termenul de „planeta a sistemului solar” a provocat dezbateri aprige, astronomii stabilind, pana la urma, ca e nevoie de trei conditii pentru ca un corp ceresc sa fie considerat astfel: sa graviteze in jurul Soarelui; sa aiba o masa suficienta pentru ca propria gravitatie sa-i permita sa atinga o forma cvasi-sferica; sa-si degajeze spatiul din jurul orbitei. Ultima conditie nu este indeplinita de „planetele pitice”. Denumirea de „planeta minora” a fost oficial abandonata, iar asteroizii si cometele au primit denumirea generica de „mici corpuri ale sistemului solar”.

Cele mai citite

Două cadavre au fost descoperite în compartimentul roții de la un avion JetBlue

Două cadavre au fost descoperite în compartimentul roții de la un avion JetBlue, după ce acesta a aterizat pe Aeroportul Internațional Fort Lauderdale-Hollywood, în...

Un turist străin sărit cu snowmobilul în albia unui pârâu

Un turist străin a fost grav rănit marți, după ce a căzut cu snowmobilul în albia pârâului Azuga, în județul Prahova. Conform Salvamont Prahova,...
00:01:16

VIDEO. Imagini de la cutremurul din Tibet. Echipele de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături

Bilanțul victimelor în urma unui cutremur puternic care a lovit marți dimineață regiunea izolată Tibet din China a crescut la cel puțin 53 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă