„Este pentru pri-ma dată când montăm un spectacol pentru copii de un an. Majoritatea spectacolelor noastre sunt pentru cei cu vârsta de peste 3 ani. A fost un pas important, ce des-chide o poartă spre un program pe termen lung cu accent pe educația timpurie. Ne dorim o stimulare dife-rențiată a copiilor, vizând dezvoltarea intelectuală, afectivă, socială și fizică a fiecăruia dintre aceștia. Până la urmă chiar și un bebeluș e un cetățean ce are dreptul la cultură, ca orice alt adult”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii din Sibiu.
Spectacolul scris și regizat de Leta Popescu are la bază povestea unei pete care e supusă unor analize de laborator. Lumea devine astfel una microscopică, în care întâlnim o gumă de mestecat uriașă sau o varietate de scame jucăușe. Pentru cei mai mici dintre spectatori, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, spectacolul este unul senzorial, cu imagini multiple și personaje cu care se poate interacționa fără frică. Pentru părinți, „Pata” este un îndemn la liniștea cu care putem privi problemele pe care le avem. „Pata a pornit din libertatea pe care mi-a dat-o managerul teatrului la primele discuții. Știam doar că mă adresez unor spectatori sensibili la imagine și, implicit, părinților acestora, sensibili la mesaj. Așa s-au născut un text dedicat părinților, dar pe limba copiilor, și un joc de imagini dedicat copiilor, dar magic și pentru părinți”, a declarat tânăra regizoare în timpul repetițiilor.
Prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba română, spectacolul are o durată de aproximativ 35 de minute și îi reunește pe scenă pe actorii Hansel Andrei, Mara Căruțașu, Angela Páskuy, Claudia Stühler și Jenő Major. Spectacolul este construit în decorul și costumele create de Oana Micu, pe muzica compozitorului Marius Popa și mișcare scenică de Farid Fairuz. Traducerea și adaptarea textului în limba germană au fost asigurate de Beatrice Ungar.