Un randament mult mai bun pentru caloriferele din apartamentul propriu, evitarea schimbarii elementelor de incalzire la trecerea pe centrale de condensatie sau cu pompa de caldura sunt avantajele imediate pe care le aduce inventia romanilor Mircea Manolescu, Mircea Ferne si Flavius Ferne. CALOR-PLUS, denumit in termeni tehnici „dispozitiv convectiv de marire prin supraracire a puterii caloriferelor clasice”, poate aduce economii enorme pentru buzunarul fiecarui utilizator al unui sistem de incalzire cu calorifere si o echilibrare spectaculoasa a bugetului energetic al fiecarei tari.
Coordonatorul echipei de inventatori, inginerul Mircea Manolescu, detinatorul unui doctorat in inginerie dobandit in Franta, a explicat pe scurt principiul de functionare al dispozitivului: „In mod normal, aerul rece trece pe suprafata caloriferului, se incalzeste, se ridica si este inlocuit cu o alta masa de aer rece. Aceasta este convectia naturala. Aplicand inventia noastra, aerul va face acelasi circuit, dar cu o viteza mult mai mare. Se incalzeste mult mai repede si avem un transfer termic mai bun. In fapt, folosim un coeficient de transfer termic mai bun”.
Dispozitivul poate fi folosit atat in instalatiile noi, cat si in cele existente. Pentru instalatiile noi consecinta este micsorarea dimensiunilor necesare ale caloriferelor, deci si a investitiei. „La instalatiile existente, rezultatul folosirii dispozitivului este perceptibil imediat datorita cresterii rapide a temperaturii aerului din incapere. In acelasi timp, cei care folosesc centrale termice de apartament vor constata o crestere a randamentului acestora dupa ce vor primi facturi de gaz mai mici pentru aceeasi energie consumata. Cu alte cuvinte: cateva grade in plus si cativa lei in minus”, au mai explicat inventatorii.
Cel mai important efect apare atunci cand centrala clasica este schimbata cu noul model de centrala in condensatie sau cu pompa de caldura, care au nevoie de calorifere mai mari, deoarece functioneaza in regim de supraracire. „Daca dorim sa obtinem randamentul exceptional indicat de fabricant, in loc sa schimbam caloriferele le putem mari capacitatea de a disipa caldura prin instalarea a cate unui dispozitiv convectiv”, a mai spus inginerul Manolescu.
Echipamentul, care costa in jur de 60 lei noi, se poate monta pe orice radiator, nu necesita scule sau interventia unui instalator, se instaleaza intr-un minut, asigura valori ale temperaturii in incapere net superioare, suplineste lipsa unui radiator suplimentar pentru incaperile neincalzite suficient si face inutila schimbarea radiatoarelor la montarea unei centrale in condensatie sau cu pompa de caldura.
Pentru inventia lor, cei trei autori nu au apelat la nici o forma de sprijin din partea statului, nici macar pentru brevetarea in strainatate. „Totul a fost facut prin efortul propriu si, de asemenea, in scurt timp vom demara si productia de serie”, a mai spus inginerul Manolescu. Pana acum, CALOR-PLUS a primit sapte medalii la expozitii internationale de profil (medalia de aur la Salonul International de Inventica „Lumiere” de la Lyon, trofeul special si diploma de excelenta la INVENTIKA, medalie de la aur la EUREKA, premiile speciale ale asociatiilor inventatorilor din Belgia, Ungaria si Polonia, medalia de aur la Geneva).