0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialMarina militara isi vinde vechiturile

Marina militara isi vinde vechiturile

Odata terminat programul de reorganizare, SMFN a trecut la valorificarea parcului rece de la Mangalia. O parte din navele militare au fost demilitarizate si comercializate pe piata libera. Tranzactiile s-au facut prin Compania Nationala Romtehnica.

Ministrul Apararii a dat, la inceputul acestei luni, unda verde pentru vanzarea echipamentelor militare scoase din uz. Dobrogea a devenit, in urma desfiintarii a trei sferturi din unitatile militare de uscat si marina, unul din principalii furnizori de „rable”. Incepand cu vedetele militare si pana la banalele autoturisme de teren ARO, totul poate fi cumparat. Reorganizarea Brigazii 34 Mecanizate a lasat in urma cantitati mari de tehnica de infanterie ce a devenit cu totul inutila. De asemenea, au ramas hectare intregi de teren in incinta unor unitati militare dezafectate. Pana anul acesta nu exista un suport legal pentru valorificarea bunurilor MApN, desi, cel putin in cazul judetului nostru, au existat destui investitori interesati de preluarea unor spatii si domenii. Daca aceasta lege ar fi venit mai devreme, una dintre cele mai mari baze terestre de marina, cea de langa Schitu, ar fi devenit un obiectiv turistic, iar unitatea de elicoptere dezafectata de la Tuzla s-ar fi transformat intr-un aeroclub.

56 de „oi negre”

Fortele Navale au fost primele structuri militare care au organizat licitatii pentru vanzarea tehnicii ruginite. Capitanul Florin Popoaca, purtatorul de cuvant al Statului Major al Fortelor Navale, a precizat ca Romtehnica a scos la vanzare 56 de nave. Pana acum nu s-au vandut decat 12. Pana anul acesta marina militara obisnuia sa-si taie vapoarele la fier vechi. „Felierea” corpurilor de nava si a suprastructurilor este o operatiune complicata si poluanta in acelasi timp. In plus, o parte dintre ambarcatiuni nu mai corespund standardelor militare, dar pot fi utilizate cu succes in scopuri civile. Asa ca s-a preferat vanzarea acestora prin licitatie publica.

Oborul „kaki”

Practic nu exista un segment de tehnica care sa nu poata fi vandut. Singura conditie obligatorie este asa-numita operatiune de demilitarizare. Adica se demonteaza armamentul, sistemele de comunicatii si ochire. In eventualitatea in care bunurile respective nu-si gasesc cumparator prin licitatie, acestea se pot vinde direct, chiar daca noul proprietar intentioneaza sa le dea la fier vechi. Armata vrea sa scape cu orice pret de miile de tone de blindaje, stocuri de piese de schimb si cladiri. In judetul nostru exista doua locatii importante in „reciclarea” bunurilor Armatei: portul militar Mangalia, devenit peste noapte un imens parc rece, unde zace jumatate din flota, si depozitul Medgidia, unde s-au ingramadit resturile fostei brigazi mecanizate. Acestea vor deveni centre zonale de desfacere. S-a prevazut chiar si amenajarea „targului” pentru ca cei interesati sa se simta ca intr-o adevarata expozitie.

Autocamioanele, prima strigare

Pe 28 aprilie va fi organizata o sedinta cu strigare pentru o lista consistenta de bunuri. Nomenclatorul are aproape 30 de anexe, in unele dintre rubrici fiind inscrise chiar si cate 100 de mijloace de transport.
Pretul autocamioanelor grele incepe de la 70 de milioane lei vechi si urca pana la jumatate de miliard, in functie de starea tehnica, anul de fabricatie si performante. Printre mastodonti, cei interesati pot observa si niste Dacii amarate ce au apartinut comandantilor sau ofiterilor de stat major. Acestea din urma sunt mai ieftine, in jurul a 30 milioane ROL.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă