Audierea directorului SRI în comisia parlamentară este programată de la ora 11.00.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, declara marţi că printre temele care vor fi abordate se numără protocoalele semnate de Serviciu, bugetul instituţiei, evenimentele din 10 august şi pesta porcină africană.
“Am avut astăzi o discuţie cu colegii din Comisia de control a activităţii SRI şi am decis să îl invităm la şedinţa comisiei noastre pentru ziua de joi, la ora 11.00, pe directorul SRI, împreună cu colegii domniei sale. Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol apărut în spaţiul public, o să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, o să vorbim despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră”, a declarat Claudiu Manda.
De asemenea, el a afirmat că este posibil ca la audiere să se discute şi despre raportul de activitate al Serviciului pe anul 2017.
PSD a cerut instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, susţinând că cetăţenii României au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, iar astfel de lucruri nu pot rămâne neinvestigate.
De asemenea, social-democraţii sunt de părere că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august „conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român”.
„Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparenţa totală a surselor de finanţare şi a intereselor celor care iniţiază, întreţin şi amplifică proteste de stradă în România”, consideră social-democraţii.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că în baza informărilor primite de la SRI nu a avut indicii că acţiunea de protest din 10 august a fost organizată sau susţinută de o anumită entitate, organizaţie sau că s-au primit finanţări externe, dar că instituţiile statului ar trebui să facă verificări, având în vedere „filmuleţele” apărute în spaţiul public şi „aspectele care reies din acele înregistrări”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară la Antena 3 că instituţiile statului n-au greşit cu nimic când au intervenit în forţă în Piaţa Victoriei în 10 august, având suficiente elemente “ca să vorbim de o tentativă de lovitură de stat”. Dragnea a mai spus că este convins că săptămâna viitoare vor ieşi la iveală dovezile că protestul a fost o tentativă de lovitură de stat şi a fost finanţat din plan extern.