Inceputul acestui an este, evident, nefast pentru Biblioteca Nationala. Anuntul Ministerului Culturii de a sista lucrarile la noul sediu din Bd. Unirii are efectul unei lovituri de teatru. Din '90 incoace acest nou sediu proiectat inca de pe vremea fostului dictator pentru a adaposti biblioteca nationala pare condamnat sa ramana un vesnic santier. Desi structura principala de rezistenta este finalizata, faptul ca celelalte lucrari stagneaza conduce aproape de la sine inteles la degradarea intregii constructii. Iar in 16 ani s-a tot degradat. In timpul administratiei lui Adrian Nastase lucrarile au fost oprite pentru o perioada de timp intrucat nu se mai stia pe mana cui va intra cladirea. Guvernul voia sa faca din ea noul lui sediu, iar pe de alta parte Biblioteca Nationala, cu vechiul sediu de pe Bd. Ion Ghica, nu voia in ruptul capului sa piarda ceea ce-i revenise inca dinainte de revolutie.
Adrian Iorgulescu nu este Mona Musca
Dan Erceanu, actualul director al BN, cu care am stat de vorba, ne-a amintit toate aceste lucruri. Discutia cu domnia sa ne-a mai readus in memorie un alt element. Destituit pe timpul lui Razvan Theodorescu si, revoltator, incatusat, el a fost repus in functie de catre Mona Musca, primul ministru al Culturii in noua administratie portocalie, rezultata dupa alegerile din 2000. Adrian Iorgulescu, noul ministru al Culturii, a promis ca va continua linia inaintasei sale. Iata ca acum, intr-un mod inexplicabil, isi retrage sprijinul pe care in mod logic, prin angajamentul luat la inscaunare, trebuia sa i-l dea pana la capat lui Dan Erceanu.
Operatiunea aceasta cunoaste doua etape. Prima are in vedere refacerea subsolului din vechiul sediu, din Ion Ghica. Se stie, Razvan Theodorescu finantase lucrarile de asanare si chiar se laudase ca atat timp cat va fi el ministru mizeria indescriptibila din subsolul bibliotecii va fi indepartata. Ceva s-a facut, banii au fost cheltuiti in respectivul scop. Chiar daca la ora actuala in subsol nu mai e nici o carte ori publicatie, toate unitatile, in jur de 300.000, fiind mutate in depozite amenajate in noul sediu de pe Bd. Unirii, refacerea subsolului tot trebuie sa aiba loc, fiindca de asa ceva inca e nevoie. Intrucat lucrarile la noul sediu au mers lent si acum stagneaza, viitoarele depozitari se vor face tot in subsolul vechiului sediu. Fondul de carte se mareste de la o zi la alta, iar orice biblioteca din lume are nevoie de un spatiu de crestere pentru a absorbi tot ce intra. Ceea ce in cazul nostru nu se mai poate petrece, deoarece acelasi subsol ramane inutilizabil. Chiar cand l-am vizitat pe dl Erceanu am fost socati afland ca locul este inundat de… materii fecale. Sus, pe culoarele bibliotecii, la toate etajele, sunt mormane de carti si reviste. Daca vreun pompier inspecteaza biblioteca, constata ca nu este respectata nici o regula elementara de protectie in caz de incendiu. Pentru asanarea si consolidarea subsolului mai este nevoie de 500.000 de euro, bani deja alocati, dar care nu sunt folositi. Impotrivirea ministrului Culturii ar fi de inteles daca nu ar sti ca pana la mutarea definitiva in noul sediu – in conditiile ca va fi gata – vor mai trece cativa ani, interval de timp in care, cum am spus, fondul de carte creste. Atunci unde-l depozitam?
Un adevarat dezastru
Dan Erceanu ne-a aratat ca sistarea lucrarilor este un adevarat dezastru in conditiile in care tot ceea ce-si dorea el era ca pentru moment, continuand lucrarile, sa mai poata finisa cateva depozite in noul sediu, unde ar fi intrat colectiile speciale din alt sediu vechi al bibliotecii, din Piata Amzei, si mai ales ar fi putut fi pastrat exemplarul intangibil al depozitului legal. La ora actuala in noul sediu al BN se afla circa sase milioane de unitati, aduse acolo din toate depozitele anterioare, Kogalniceanu, Palatul Parlamentului. De remarcat ca planul lui Razvan Theodorescu de a muta fondul BN la Popesti-Leordeni a cazut de la bun inceput, dovedindu-si ridicolul si lipsa de functionalitate.
Banuieli peste banuieli
Asa stand lucrurile, ne putem intreba si intrebam si Ministerul Culturii de ce a sistat lucrarile? Suma necesara pentru acoperirea tuturor lucrarilor este de aproximativ 80 de milioane de euro, imprumut cu garantii guvernamentale de la BERD. Dupa parerea lui Dan Erceanu, acesti bani puteau fi gasiti si in tara si derulati in trei-patru ani pana la incheierea completa a lucrarilor. La ora cand am vorbit cu domnia sa tocmai venise un corp de control de la MC pentru a inspecta starea lucrurilor pe santier. Cu alte cuvinte, MC a sistat lucrarile avand banuiala ca fondurile nu sunt folosite asa cum ar trebui, ca inainte, asadar, de marea investitie de 80 de milioane de euro trebuie sa se faca perfecta curatenie, sa se reanalizeze proiectul, sa fie cercetat fiecare coltisor unde urmeaza sa se duca banii. A nu se uita ca anul trecut prin HG a fost aprobata modificarea indicatorilor tehnico-economici la noul sediu BN in asa fel incat noile instalatii sanitare, electrice, de incalzire si ventilatie etc. sa se incadreze in parametri la zi. Atunci, daca si aceasta indreptare a avut loc, daca si proiectul din start a fost cel al unei biblioteci si nu, sa zicem, al unei crescatorii de animale, ce mai doreste MCC sa controleze? Nu am putut afla ce vrea sa controleze MCC fiindca dl secretar de stat Ioan Onisei, care se ocupa de problema bibliotecii, in ciuda promisiunilor facute, nu ne-a dat nici un raspuns timp de trei zile.